donderdag 4 februari 2016

Meten is weten

Ik hou elke week de meterstanden van Gas-Water-Licht bij. Afgelopen november ging mijn maandelijkse incasso al naar beneden met maar liefst €25,00 euro per maand. De standen die ik vanaf dat moment al weer noteerde laten nog steeds een daling zien. Dit komt natuurlijk deels doordat het weer mee zit qua temperatuur en omdat ik dit jaar mijn huisje wat beter ken. Wat is dragelijk, wat is niet dragelijk qua temperatuur. Wanneer kan ik beter een extra kledinglaag aantrekken en wanneer niet.

Vorig jaar zat ik nog in mijn experimentele fase, ik had de automatische thermostaat geprogrammeerd en dat heb ik dit jaar niet gedaan. Het scheelt toch wel dat de verwarming wordt aangezet door mijzelf op het moment dat ik daadwerkelijk thuis ben. Er gebeurden altijd dingen waardoor ik wat verlaat was om wat voor een redenen dan ook en dan stond dat ding al te loeien terwijl ik niet thuis was dus dit jaar maar eens zonder een voorgeprogrammeerd programma aan de slag gegaan. Het verschil met vorig jaar is groot, vorige week scheelde me dat bijvoorbeeld maar liefst 16 kuub aan Gas. Het is een combinatie, het zachte weer en de handmatige bediening. Deze methode houd ik dus voorlopig maar aan.

Het feit dat ik vorig jaar augustus een nieuwe koelkast kocht heeft ook geholpen, dit scheelt me wekelijks ongeveer 7 KwH per week. Die nieuwe koelkast verdient zichzelf dus terug in een aantal jaren.

De koude dagen van januari hebben me een ding doen beseffen, ik moet zo snel mogelijk de vloer van de kruipruimte laten isoleren want dat gaat me heel veel opleveren maar hoe, wat en door wie dat gaat gebeuren weet ik nog niet. Ik ga me eerst maar eens orienteren op de isoleermarkt. Ik kan natuurlijk ook niet te veel doen omdat hier de gemeenschappelijk leidingen van het complex doorheen lopen.

Pur schuim is uitgesloten, ik ben een cara-patient en ik wil niet het risico lopen dat er ook maar de geringste luchtvervuiling door dat schuim wordt veroorzaakt. Ik zit echter wel te denken aan PUR platen, deze zijn makkelijker te verwijderen dan het schuim indien dat nodig blijkt en ik heb dan toch de grote isoleerwaarde van PUR in de kruipruimte.

Ik kan geen schelpen of een ander opvulmiddel gebruiken omdat de kruipruimte net zo groot en hoog is als mijn woonkamer, dan ben ik een fortuin kwijt. Piepschuim platen is een optie maar dat is niet 100% brandveilig, PUR platen zijn dan toch net iets veiliger. Ik weet het nog niet, zoals ik al zei eerst maar eens orienteren op deze markt.

5 opmerkingen:

 1. Ik lees veel goede verhalen over Tonzon vloerisolatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik lees veel goede verhalen over Tonzon vloerisolatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ook maar daar volgens mij heb je een ondervloer nodig en als mijn kruipruimte zo hoog is heeft dat niet of nauwelijks nut. Het is bovendien een ruimte waar de gemeenschappelijk leidingen door heen lopen dus als er wat is is zo'n TonZon vrij kwetsbaar (aluminium luchtbuizen)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant onderwerp. Ik wil ook meer doen aan isolatie. Nu is ons huis (bouwjaar na '93) goed geïsoleerd. Maar er moeten besparingen mogelijk zijn... ik ga me er ook eens in verdiepen

  BeantwoordenVerwijderen