woensdag 13 januari 2016

Financieel gesprek

Gedurende 2015 bleef mijn bank me maar bellen en ik bleef de bank maar negeren maar aangezien ik toch wel nieuwsgierig was wat men nu eigenlijk van mij wilde besloot ik toch maar in gesprek te gaan. Dit gesprek had vandaag plaats, gelukkig in de buurt maar ik besloot toch met de auto te gaan omdat men hierboven had besloten emmers met water naar beneden te gooien.

Het ging om te kijken of ik goed verzorgd was in de toekomst, kan ik na mijn pensionering wel mijn huis betalen...ach wat lief toch, ze zijn bezorgd. Het was eigenlijk gewoon een verkooppraatje maar ik moet zeggen als je dat in de gaten heb is het leuk om te horen dat je eigenlijk al goed bezig bent met het minder dan modale salaris dat er binnen komt. Ik had mijn twijfels over een 'verzekering' dat ik via de bank destijds bij Interpolis heb afgesloten, het is een aandelen constructie dat in mijn ogen al een aantal jaren niet brengt wat ik wil dat het brengt.

Het is moeilijk geweest op de aandelenmarkten maar als ik dan zie dat men wel elk jaar ruim €40,00 aan administratiekosten in rekening brengt en de opbrengst mijn eigen inleg is of net eronder of net erboven dan stemt mij dat niet vrolijk. Ik verwacht niet rijk te worden met deze polis maar het mag wel iets meer opleveren dan mijn spaarrekening. (en dat is al geen vetpot met die lage rentestand) Ik zie het als een extraatje na mijn pensionering. Een extra aanvulling.

Aangezien de 'verkopende' financiële man niet veel aan mij kwijt kon zoomde hij al gauw daarop in. Hij meldde dat het misschien goedkoper was om deze 'verzekering' te laten omzetten in een gewone beleggingsrekening bij natuurlijk de bank. Ik vroeg wat de voordelen hiervan zijn in vergelijking met met wat ik nu heb, hij meldde dat het niet veel scheelt omdat het niet om een groot bedrag gaat maar de administratiekosten zouden van €40,00 per jaar naar €7,00 euro per jaar gaan. Dit is natuurlijk niet heel veel maar als je dit 15 tot 20 jaar door telt is het een aardig bedragje vooral als de beleggingen groeien naarmate de tijd verstrijkt.

Hij wilde ook weten wat voor een profiel ik dan eventueel zou kiezen. Ik meldde dat ik niet zou wakker liggen van eventuele koersdalingen (mits die niet te gek worden) omdat ik dit voor de lange termijn zou aangaan. Ik zou dus eventuele beursdalingen kunnen opvangen doordat ik het slechte ritje zou kunnen uitzitten.

Ik moet zeggen, hij was niet opdringerig en we besloten het gesprek nadat hij had gezegd dat ik er eerst maar eens goed over moest nadenken en ik altijd contact met hem kon opnemen. Hij beloofde mij een mail te sturen met info vwb hun beleggingsrekening en hij zou volgende week bellen of ik al wat had besloten.

Eenmaal buiten bekeek ik het parkeerterrein eens goed, ik stond tussen twee Porsche's geparkeerd en toen herinnerde ik me een uitspraak van een geldexpert en die ging zo'n beetje als volgt 'waar denk je dat zij die dure auto's van hebben gekocht..juist ja, al die woekerpolissen in het verleden dus denk nu niet dat deze 'financiële' experts het goed met je voorhebben' Ik moest er wel om lachen maar ik zal toch eens gaan kijken of hetgeen wat hij zei niet beter is. Het komt eigenlijk min of meer op hetzelfde neer maar de een heeft een kleiner kostenplaatje.

6 opmerkingen:

 1. Ik heb volgende week woensdag een afspraak voor een opvolgingsgesprek bij mijn hoofdbank. Ben benieuwd wat ze mij gaan proberen te verkopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lange termijn? Beleggen? Doe dat niet bij een bank. Online kun je bij een broker tegen minimale kosten bijv. beleggen in een wereld-index-fonds. Brokers als Alex en Binck, maar ook partijen als meesman of Brandnewday kunnen dit tegen lage kosten leveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe dat al, niet in mix fondsen maar in gewone aandelen ik wil iets hebben waar ik TOTAAL niet naar om hoef te kijken en bovendien betaal je veel meer aan transactie kosten bij Alex en BInck dan bij dit pakket.(indexbeleggingen) Bij het zoeken naar reviews/ervaringen via google kwam deze constructie als een van de goedkoopste eruit. (oa Kassa en VEB onderzoek)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ra.bo.Rendemix, echter recentelijk zijn de tarieven omhoog gegaan en nu is hij nog wel goedkoop maar niet meer de goedkoopste.De fondsen waren te populair volgens ra.bobank (klinkklare onzin maar goed) Het is een vrij passief fonds. Ik zit nog te twijfelen maar zoals ik al zei, de kosten zijn lager dan wat ik nu heb. Maar ga niet op mij af, ga op je eigen instinct af, je eigen verhaal. Jij (en ook ik) moet er een goed gevoel bij hebben. Ik zit dus op het vinketouw en twijfel nog, ik zoek nog naar de verborgen addertjes...

  BeantwoordenVerwijderen