dinsdag 26 april 2022

Belangrijk besluit

Sinds 2019 ben ik preventiemedewerker bij het bedrijf waar ik werk. Samen met een collega heb ik meegewerkt aan het opzetten van de RIE oftewel het Risico inventarisatie & Evaluatie rapport. We werden in het diepe gegooid, in een dag werden we klaargestoomd en kregen we een certificaat voor onze deelname. We hadden geen idee hoe, wat en waarom. Ohh, hoe naief waren we. 

We deden onze best maar eigenlijk verzopen we, het feit dat de manager die alles had geregeld een andere baan aannam hielp ook niet. De nieuwe manager kende ons niet en de begeleiding viel nu helemaal weg. Ik voelde mezelf verzuipen. Ook hoorde ik van mijn RIE collega dat er dingen door de nieuwe manager werden gezegd wat niet correct was. Als preventiemedewerker krijg je een extra vergoeding i.v.m de extra werkzaamheden die je verricht. De nieuwe manager vond dat helemaal niets, dat was nergens voor nodig. Toen zakte mijn broek al af. Toch besloot ik het nog een jaar aan te kijken maar het begon mij steeds meer tegen te staan, de vergoeding kon ze er niet af halen want dat stond nu eenmaal in het contract. 

Ze wilde een excel bestand met alle onderdelen uit de RIE waarin stond wat is nu wettelijk noodzakelijk en wat is wenselijk volgens de RIE. M.a.w. wat moesten ze doen en wat konden ze laten, daar was ik niet eens mee oneens. Eerst maar eens het noodzakelijke. Tijdens een vergadering vroeg mevrouw wat de funtionaliteit was van een EVAC chair. Ik stond met de bek vol tanden, vraagt ze nu echt? Achteraf dacht ik,  ze had net zo goed kunnen vragen wat is de funtionaliteit van brandblussers.

Ook had ik op een dag een afspraak gemaakt met HR en de Arbo dienst om eens te overleggen over duurzame inzetbaarheid van het personeel, hoe dacht HR daarover, wat kon de Arbodienst er mee. De ingehuurde Arbodienst had hierom gevraagd, ik niet. Het initatief kwam dus niet van mij af. Ik moet er wel bij zeggen dat het een externe maar wel door ons bedrijf ingehuurde Arbodienst betrof, let wel het betrof alleen kennismaken om eens te kijken wat we eventueel voor elkaar konden betekenen.  Ik werd keihard terug gefloten alsof ik een klein kind was, wat dacht ik wel, dat mocht ik niet doen alleen het managementteam zou dit mogen. I.p.v. dat ze bijvoorbeeld zei, is goed maar dan ga ik met je mee omdat ik (en het management) hierover beslis maar nee i.p.v. daarvan liet ze even zien 'who's boss' 

Het zat mij dus al lang dwars, ik zat te wikken en te wegen en in april, mei zou ik eventueel weer moeten aangeven wel of niet verlengen. Ik lag er wakker van...en dat is meestal een indicatie dat het niet goed zit dus de stoute schoenen aangetrokken en een mail gestuurd met daarin een hoop gelul van mijn kant waarom ik het niet langer wenst te doen.  Ik had tekeer kunnen gaan maar dat is mij mijn eer te na. Ik stond op het punt de mail te versturen toen er een mail binnenkwam van de desbetreffende manager of we even kunnen uitzoeken of een derde partij bij ons in de BHV kon mee draaien. Ik had op dat moment alleen even de titel van de mail gelezen maar de inhoud niet. 

Ik verstuurde mijn mail en las daarna die van haar. Het kwam erop neer dat zij wilde dat wij als preventie medewerkers even gingen uitzoeken of daar wat aan verdiend kon worden en dan graag binnen 2 weken. 

Mijn mede-preventiemedewerker kwam na het weekend met de handen in het haar naar me toe. Hij begreep het wel maar wilde wel weten of ik dit had besloten voor of nadat ik de laatste mail had gelezen. Gelukkig kon ik eerlijk  tegen hem zeggen, dat ik de mail pas daarna had gelezen. Wij mogen dus alles uitzoeken maar we mogen dus niet even naar de huurder lopen om te vragen...wil je alleen meedoen met de trainingen of wil je mee worden genomen in het hele plan.(en die vraag is een wereld van verschil). Nee, dat mogen wij niet vragen dat gaat mevrouw de manager doen. Collega meldde dat dit een probleem wordt omdat dan de hele RIE opnieuw herzien moet worden tevens is dit verzekeringstechnisch ook een issue. Het eerste wat toen in mij op kwam....halleluja, niet langer mijn probleem. (dat betekent niet dat ik niet netjes wil afhandelen maar het betekent wel dat ik er niet zo meer mee zit) 

En die extra vergoeding....die heb ik niet nodig. Het was mooi meegenomen maar ik redt het ook heel goed zonder want ik ben consumindersingle. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten