zondag 18 januari 2015

Stamppot

Zondag 18 januari; bedrag uitgegeven €0,00 euro.

Ik eet vrijwel geen groente, ik krijg het niet door mijn keel. Gedurende mijn jeugd heb ik mijn ouders heel wat kopbrekens bezorgd, ik zat kokhalzend aan tafel. Ze hebben van alles geprobeerd, net zolang aan tafel blijven zitten totdat het bordje leeg was, geen toetje aan het eind omdat ik blijkbaar geen honger had, zonder eten naar bed, negeren, werkelijk van alles maar helaas. (ps ze hebben nooit geweld gebruikt...hihihi maar ik kan het begrijpen als ze zich soms moesten inhouden)

Gelukkig is het in de loop der jaren iets beter geworden maar ik eet nog niet goed, wil je mij gillend weg zien rennen zeg dan dat er bloemkool op het menu staat. Ik blijf het proberen en ik heb momenteel twee overwinningen op mijn conto staan. Afgelopen week at ik voor het eerst weer eens bruine bonen, geen grote hoeveelheden maar voor mij was het een enorme overwinning. Het was gewoon een normaal bordje, stukkie vlees, wat aardappeltjes uit de oven en ja bruine bonen zonder poespas.

Gesterkt door deze overwinning vatte ik het plan om het groter aan te pakken en heb ik een stamppot andijvie gemaakt. Ik lust werkelijk geen andijvie maar ik dacht als ik het nou klein genoeg maak en in heel veel aardappelen verstop. Recept van internet afgehaald en daar ging ik dan, het had ook een ander motief, extra veel maken zodat ik het in de vriezer kan stoppen en dan niet hoef te koken als ik van mijn werk afkom. Het was een risico want ik had mezelf voorgenomen dat wanneer ik het echt niet lustte ik het ook niet hoefde te bewaren. Dat gaat eigenlijk tegen mijn principes in, gooi niet zomaar wat weg, kijk eerst of je het ergens anders voor kunt gebruiken maar in dit geval.

Het was werkelijk een slagveld in mijn keuken, ik had namelijk geen stamper voor de aardappelen (nooit nodig gehad) en de andijvie moest heel klein gesneden worden. De andijvie zat werkelijk overal, de vloer, de muur bij het aanrecht, hoe ik dat voor elkaar heb gekregen maar goed na afloop natuurlijk alles weer schoongemaakt en de keuken blinkt weer. (nou ja, beetje dan)

Ik had de andijvie op de markt gehaald en dat koste maar €0,75 cent, de aardappelen waren in de aanbieding dus wat dat betreft zou het geen grote kostenpost worden indien ik het niet zou lusten. Aan het eind van de middag zat ik eens te kijken naar het eindresultaat, hoort het er zo uit te zien, zou het smaken, ik vond het er redelijk uitzien maar ja, zou het smaken.

Ik vond het HEERLIJK !!! aha weer een recept die ik lust, zelf kan maken en waar ik meerdere porties van kan maken zodat ea in de vriezer kan worden gedaan. Whoopie !!

2 opmerkingen:

 1. Ik was vroeger ook zo'n slechte eter, in 50-er jaren gezin aten we Hollandse Pot, dus stamppotten en aardappelen groente vlees, hou ik niet van. Pas toen ik met buitenlandse gerechten in contact kwam kwam ik er achter dat eten lekker kan zijn.

  Ken je geroosterde bloemkool? Roosjes in ovenschaaltje, wat olie erover en kruiden bv rozemarijn en 30-40 minuten in de oven. Zo smaakt het niet meer naar bloemkool.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha, fijn, weer een recept.
  Mocht je nu eens iets tegenkomen wat je minder lekker vindt, pureer het dan met de staafmixer en doe er wat bouillon bij. Op die manier heb ik mijn kinderen die slecht aten ook vaak wel kunnen laten eten.
  En natuurlijk doorgaan met proberen, en proeven. Stamppot met bietjes al eens geprobeerd?Maak ik met aardappels, bieten en stukjes speklap en jus. Errug lekker.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen