donderdag 24 september 2015

Supermarkt Jungle

Ik was laatst in een supermarkt (wie niet) toen ik een man heel moeilijk zag kijken bij de chocola. Ik kon me niet bedwingen en vroeg of er wat was. Hij meldde dat hij echt geen keuze kon maken, hij kreeg mensen over de vloer waarvan hij wist dat men gek was van pure chocola. Hij wilde ze verrassen maar nu was hij een beetje overweldigd door de hoeveelheid en de keuze.

Ik suggereerde dat hij dan eerst eens moest kijken naar de hoeveel cacao die erin zit. De wenkbrauwen van de desbetreffende man gingen omhoog, ik pakte een aantal verschillende repen en liet zien dat er daadwerkelijk verschil in zat. Ik meldde vervolgens dat hij ook kon kijken naar prijs, hoeveelheid en eventueel Fairtrade.(in sommige supermarkten ook biologisch)  Hij ging uiteindelijk voor de pure chocola van Tony. Hij vond het verhaal erachter wel leuk.

Hij legde uit dat hij vrij recentelijk nu zelf boodschappen deed na wat omstandigheden, ik kreeg medelijden met hem en gaf hem een aantal tips om de supermarkt-jungle te overleven.

* Onderste plank kijken, grotere hoeveelheden, net zo goed, alleen betaald de fabrikant op de laagste plank geen kosten om het op ooghoogte te hebben staan.

* Vergelijk prijs en hoeveelheid, in die fout wil iedereen nog wel eens instinken. Soms is er een aanbieding van een A-merk maar is de hoeveelheid die erin zit veel minder dan bijvoorbeeld bij het huismerk.(vaak net zo goed, soms zelfs gemaakt in dezelfde fabriek)

* Kijk of de aanbieding ook echt een aanbieding is, het gebeurt regelmatig dat wanneer iets 'schreeuwerig' wordt aangeprezen het helemaal geen aanbieding blijkt te zijn. Alleen al het feit dat er staat 'NU €3,99' is voor sommige mensen al genoeg om het te kopen, dit terwijl het product zonder die 'schreeuw' reclame ook €3,99 is.

* Koop meer in als het langer houdbaar is maar koop niet iets wat je normaal ook niet gebruikt. Anders blijf je ermee zitten.

* Koop groenten van het seizoen.

De man meldde dat er warempel achter boodschappen doen een heel strategisch spel zit. Hij ging direct enkele spullen terugleggen en het huismerk proberen. Eerst gewoon het huismerk proberen en mocht dat niet goed/lekker genoeg zijn dan gewoon weer het A- merk. Hij glunderde helemaal. Ik denk dat hij het net even nodig had, een steuntje in de rug.

1 opmerking: