zondag 20 september 2015

Extra aflossing Hypotheek

Twee weken geleden heb ik gemaild naar mijn hypotheekverstrekker dat ik graag wilde weten hoe de procedure is als ik een extra aflossing wilde doen. Ik kreeg nog dezelfde week antwoord terug. Ik moest via een door mij ingevulde formulier een verzoek doen en dan zouden zij de procedure uitleggen. Dit formulier kon ik via de post opsturen of via de mail. Ik vindt het een beetje omslachtig maar goed, ik download het formulier wel, vul het in en stuur wel een gescande versie via de mail op. (ze moeten immers mijn handtekening hebben) 

Eerst maar eens naar hun site gegaan en het formulier gedownload. Ik kan uit twee opties kiezen, je maandbedrag kan worden aangepast of je hypotheek periode wordt verkort. Deze optie heb ik nog nooit in blogland gelezen, zijn er mensen die deze optie hebben gekozen en wat is daar dan het voordeel van. 

Ik denk dat als je een hypotheek hebt die binnen een niet al te afzienbare tijd afloopt en je dicht op je pensioendatum zit dit gunstig is.Als je hem echter wat langer hebt vaststaan lijkt mij de reductie in maandbedrag veel voordeliger. 

4 opmerkingen:

 1. Ik denk dat looptijd verkorting interessant kan zijn als je regelmatig kan aflossen en de hypotheek met 10 jaar kan verkorten. Maar als je maar sporadisch kunt aflossen zou ik ook voor lastenverlichting gaan....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kunt daar zelf wat aan rekenen. Op BerekenHet.nl staan verschillende rekentools i.v.m Hypotheek en Wonen.
  Eén van deze tools is: http://www.berekenhet.nl/hypotheek/kosten-hypotheekvormen.html. Daar kun je bijv. je hypotheekbedrag verlagen en kijken wat er gebeurt, maar ook de looptijd verkorten. Vervolgens kun je de resultaten met elkaar vergelijken. Blijft over dat enkele onzekerheden je niet kunt voorspellen. Bijv. wijziging in de renteaftrek of stijgen of dalen van de rente in de komende jaren. Wellicht helpt het ook om nog even op m'n blogje te kijken van enkele dagen geleden: http://stapstories.blogspot.nl/2015/09/sparen-aflossen-of-beleggen-2.html . Succes met je afweging.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In het begin werd altijd automatisch de looptijd verkort bij het aflossen, bij mijn bank. Sinds vorig jaar is er de keuze bij mijn soort hypotheek.
  Omdat ik inmiddels al veel heb afgelost, heb ik vorig jaar december gekozen voor lastenvermindering. Daardoor heb ik ineens een fiks lagere maandlast. Het voordeel hiervan is, dat ik nu zelf kan bekijken wat ik einde jaar extra over heb voor een extra aflossing, dat heb ik dan meer zelf in de hand. Heb je dan een tegenvaller, of wil je bijvoorbeeld eerst geld in onderhoud gaat steken dat jaar, dan is het prettig om lage maandlasten te hebben en het geld daarvoor te kunnen sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hierboven staan al goede adviezen. Zelf heb ik een liniarehypotheek waarbij ik bij een extra aflossing eerst moest aangeven in maandbedrag of looptijd. Ik wil zo snel mogelijk van mijn hypotheek af en kies voor looptijd. Het leuke is dat je zelfs bij een aflossing in looptijd bij een liniarehypotheek ook minder per maand ga betalen.

  BeantwoordenVerwijderen