zondag 9 april 2017

Jaarruimte benutten.

Tijdens het invullen van mijn belasting meldde mijn adviseur dat ik heel klein beetje ruimte had vwb de pensioen jaarruimte. Hij deed een hoop ingewikkelde (in mijn ogen) dingen en er kwam een bedrag uit van €195 per jaar.

Ik kon het ook nog eens tot 6 jaar geleden laten bijstorten. Omdat hij weet dat ik dit liever eerst even laten bezinken zei hij dat ik eerst zelf maar eens ea moest gaan uitzoeken. Hij vertelde wel dat zowel CB als Rabobank qua kosten voor dit soort constructies erg hoog zaten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit nog niet eerder bij de hand heb gehad.

Er werd mij altijd verteld dat de jaarruimte nihil is maar zowel ik als mijn financieel adviseur zijn beide van mening 'wie het kleine niet eert is het grote ook niet weert'

Wie kan mij even op weg helpen, wat is verstandig. Is er een site die de verschillende manieren van extra pensioensparen oftewel banksparen op een rijtje zet, zou je dan zo vriendelijk willen zijn deze even aan mij door te geven. Ik wil graag een objectief beeld vormen.

Mijn adviseur zei dat hij dat best wel voor mij wilde uitzoeken alleen dat kost dan wel geld en hij weet dat ik altijd eerst zelf even een poging wil wagen over het hoe en wat dat allemaal inhoudt.

Advies is dan ook van harte welkom.

4 opmerkingen:

 1. Banksparen is belastingvrij. Maar keert uit op aow leeftijd. De meeste mensen stoppen eerder met werken. Als je nu in banksparen stapt heb je vaak voor de rest van de looptijd dezelfde rente. De rente van nu is niks.

  Veel mensen doen via beleggingen aan pensioensparen. Indexbeleggen. Lage kosten. Je hoeft er niet naar om te kijken.

  Denk er over na wat voor jou het prettigst is. Kijk naar de leeftijd van je collega's en als er maar heel weinig boven de 50 zijn, zoek dan uit, waar de superouderen gebleven zijn. Dit antwoord krijg je niet via de officiële wegen.
  Succes,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik die boodschap krijg, doe ik het meestal wel, maar bij mij gaat het om geld dat ik voor een pensioen in eigen beheer kan wegzetten. Ik heb dus wat dat betreft geen risico om geld kwijt te raken aan kosten. Als dat wel zo zou zijn, dan zou ik er misschien anders over denken. Kun je geen eigen pensioenrekening openen en daar die 195 euro per jaar op storten? Tegenwoordig zijn die er volgens mij genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zat ik ook al over na te denken, ik investeer al genoeg (naar mijn bescheiden mening) en ik betaal al genoeg kosten om dit te beheren. Misschien een deposito rekening. Ik ga nog even verder met informatie verzamelen. thx

   Verwijderen