dinsdag 25 februari 2020

Waarom los ik af?

Tja, dat vraag ik mezelf ook wel eens af maar dan zie ik weer verhalen over mensen die na hun pensioen in de shit zijn gekomen omdat ze lang leve de lol hebben geleefd.  De crisis periode 2008-2015 zit ook nog in mijn geheugen. Dan ben ik maar op z'n tijd saai, nu moet ik eerlijk zeggen en dit overviel mij deze week. Ik ben geen feestbeest, ga niet elke week naar restaurants, festivals, concerten of pak een bioscoopje. Ik heb daar totaal geen behoefte aan. Blijkbaar is het zo tegenwoordig dat je dan niet meer meetelt. Er moet namelijk wat verteld worden op maandag want dan is de standaard vraag, wat heb jij allemaal gedaan van het weekend. Meestal is mijn antwoord, niets wat ik niet wilde.

Een collega van mij is een echte spring in het veld, een lieve meid maar oh zo druk die had van de week had ze ook weer zo iets. Ze wil een avondje uit organiseren, een avondje bioscoop naar een film die mij totaal niet trekt. Ik ga dus niet, waarom zou ik voor iets betalen waarbij ik vermoed dat ik in slaap val. Ik hou nu eenmaal niet zo van Britse kostuumdrama's. Ze zei en ik citeer 'ik hou er ook niet van maar ik ga mee omdat dit zo gezellig is met de groep' Daar moest ik eens even over na denken, nog steeds dacht geen haar op mijn hoofd om mee te gaan maar tja, dat kan een redenering zijn. Ik ben eind vorig jaar wel mee geweest naar een heerlijk avondje bowlen maar als ik iets niet leuk vindt dan denk ik dat ik de keuze moet hebben om wel of niet te gaan.

Ik dwaal af, ik los af omdat ik in de toekomst misschien wat minder wil gaan werken. Ik los af omdat ik vermoed dat mijn pensioen nooit zoveel meer wordt zoals het ooit is geweest. Ik los af omdat ik minder afhankelijk wil worden van de grillen van mijn werkgever. Ik los ook af omdat ik dit als schuld zie en ik wil nu eenmaal geen schulden hebben.

Helaas kan ik niet zoals ik soms wel in andere blogs lees giga-bedragen sparen en aflossen. Ik los af wat ik kan en dat is meestal rond de €3000 per jaar extra. Nu na 5 jaar extra aflossen besef ik dat ik van €528 per maand naar €445 per maand ben gegaan. Dat is maar liefst €83 per maand minder, kijk daar doe je het nu voor. Als je je blik maar op de horizon gericht houdt, dan leiden al die 'kleine' bedragen (ik zeg dit nu wel heel denigrerend maar voor mij zijn het hele grote bedragen hoor!) tot resultaat.

Ik zie ook dat elk jaar dat ik dat bedrag aflos het bedrag wat er dan maandelijks afgaat steeds heel iets hoger wordt, dus met hetzelfde extra aflosgeld meer resultaat. Het eerste jaar was het ongeveer €13 wat eraf ging, dit jaar was het bijna €16 per maand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten