donderdag 7 december 2017

ID scannen

Er zijn blijkbaar nieuwe regels in de EU en ik moest van de bank mijn legitimatie aan hun laten zien zodat ze een scan konden maken en deze zou dan worden opgeslagen. Dit was in verband met het feit dat ik een beleggingsrekening bij hun heb lopen. Nu ben ik wat dat betreft paranoide dus ik ging niet zonder slag of stoot akkoord. Je hebt er immers geen zicht meer op wat er met die scan gebeurt.

De dame achter de balie haalde er van ellende maar haar manager bij en uiteindelijk ging ik wel akkoord maar helemaal 'happy' ben ik er niet mee. Ze zijn daar allemaal zo overtuigd van het feit dat er niemand bij die gegevens kan komen dat ik er kriegelig van wordt. Hierdoor hebben hackers vrij spel, die misplaatste arrogantie van dat het allemaal wel losloopt.

Deze arrogantie zie ik regelmatig langskomen bij oa het programma Kassa of Radar. Een goed voorbeeld was en is bijvoorbeeld de slimme meter, we zijn er allemaal ingetuind dat het alleen maar voordelen zou bieden en nu de eerste resultaten binnen druppelen blijkt dit totaal niet zo te zijn. Het is zelfs nog erger, velen van die meters zijn verkeerd gemonteerd en ook hackers hebben vrij spel indien ze dat willen. Vorige week liet men (ben vergeten wel programma) zien hoe makkelijk het inmiddels is om apparaten die via WIFI contact maken met internet te hacken. De man liet in de uitzending zien hoe hij een elektronische deur open maakte...peanuts zei de man in kwestie en huppakee open was die deur. Op zich kan het geen kwaad dat iemand jouw waterkoker overneemt via WIFI maar diezelfde waterkoker kan ook gebruikt worden om een grootschalige DOS aanval te organiseren. (en bij wie komen ze dan terecht als ze achter de hacker crimineel aangaan...juist ja, jouw waterkoker, beetje overdreven maar toch)

Het internet weet al genoeg van mij en daar heb ik bewust voor gekozen maar ik hoef niet het spek op de kat te binden door her en der allerlei scans van mijn ID uit te delen. Daar heb ik een grondige hekel aan. Ik sloot mijn contract bij mijn Provider af en ook die wilde een scan van mijn rijbewijs. Ik weigerde in eerste instantie, je mag hem zien maar niet scannen. Gelukkig was ik niet de enige die er bezwaar tegen had gemaakt dus men had een oplossing belangrijke gegevens werden bedekt en de rest werd gescand. oa mijn BSN & rijbewijs nummer waren niet langer zichtbaar en werden dus niet gescand.

Ik weet ook wel dat ik niet alles kan tegen houden maar ik wil wel een beetje overzicht houden waar mijn ID's allemaal bewaard worden en hoe.

3 opmerkingen:

 1. Ik heb eerder begrepen dat je ten alle tijde je bsn moet afschermen.
  Is dat gelukt bij jouw bank?

  Misschien een idee om een klacht in te dienen. Die wordt (meestal) door een andere afdeling afgehandeld dan de manager van het filiaal waar jij de scan hebt laten maken.
  En anderzijds hoe meer mensen klagen over deze scan, hoe duidelijker het voor hen wordt dat zij onjuist handelen.
  Grtjs, Astrid C.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Banken mogen die scan/kopie vragen, ik heb het opgezocht op de site van de overheid maar die arrogantie dat irriteert me. Tja, mevrouw dan kunt u overal wel bezwaar maken. Ja, dat doe ik ook. Ze krijgen niet zomaar mijn paspoort.

   Verwijderen
 2. Thanks for all your efforts that you have put in this, It's very interesting Blog...
  I believe there are many who feel the same satisfaction as I read this article!
  I hope you will continue to have such articles to share with everyone!
  หนังตลก

  BeantwoordenVerwijderen