zaterdag 17 september 2016

Financieel bewust worden

Op de middelbare school hadden we een leraar die eigenlijk ondernemer was maar die een paar uurtjes in de week les gaf op een middelbare school. Dat was destijds beter ivm je ziekenfonds geloof ik, dat had je nog wat als ZZP-er mocht je toch onverwacht ziek worden. Deze ene les sloeg in als een bom, het maakte diepe indruk op dat moment. (voor de rest was het een eersteklas pannenkoek) Hij wilde op een dag wel eens weten wat wij dachten dat wij met ons eerste echte baantje zou gaan verdienen. Er werden bedragen geschreeuwd die ik op dit moment nog niet eens verdien dus dat werd even een harde les in de werkelijkheid.

Hij begon te lachen en pakte het krijtje (tja, dat had je toen nog) en begon.

Oke, stel je voor dat je met je eerste echte baan zo'n 1000,00 gulden per maand verdient, dat is niet slecht. Daar was de klas het niet helemaal mee eens maar oke, we konden er mee leven. Dat waren nog eens bedragen in onze ogen. Allereerst gaat hier de huur vanaf, zo'n 450 gulden en dan zat je nog redelijk goedkoop, vervolgens zo'n 100 gulden aan gas, water en licht. Dan al je verzekeringen bij elkaar opgeteld nog eens zo'n 100 gulden. Je zat dus al aan 650,00 gulden. Eten,drinken en andere huishoudelijke uitgaven 250,00 gulden, totaal dus zo'n 900 gulden. Je had dus zo'n 100 gulden per maand om vrij te besteden. Een heel klein beetje sparen anders kwam je in de problemen als er wat kapot ging dus hield je zo'n 50 gulden over om vrij te besteden per maand en dan moest je wel geluk hebben met je huur anders had je nog minder vrij te besteden.

Iedereen was heel stil geworden in de klas. Het geschreeuw was nu gemompel geworden. Dat was toch niet waar, dat kon toch niet zo zijn. Er werd een beetje lacherig gedaan.

Aan het eind van de les, meldde de leraar bij het verlaten van het lokaal.

                                                  'Welkom in de echte maatschappij'

De les maakte op dat moment diepe indruk maar zoals altijd (en nu in deze tijd zal dat niet anders zijn) we waren het na een aantal dagen weer vergeten, daar ben je jong voor.

Maar zo heel af en toe spookt deze les nog door mijn hoofd, de man had gelijk, ondanks het feit dat deze man geen 'echte' leraar was maar een man van de praktijk heeft hij met deze ene les meer indruk bij mij gemaakt dan alle andere leraren bij elkaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten