donderdag 1 september 2016

De kleine belegger

Ik ben het afgelopen jaar overgestapt van beleggingsfonds en maatschappij. (begin maart 2016) Ik vond dat mijn vorige fonds een te laag rendement behaalde en teveel kosten berekende. Het is nu 1 September en ik vindt het tijd om een eerste balans op te maken. Wat is nu het rendement van mijn huidige rekening...wel op dit moment 7,8% , in harde valuta betekend dat een winst van €550 in 6 maanden tijd. De kosten zijn nihil maar dat komt ook omdat ik niet elke maand koop, ik wacht een tweetal, drietal maanden en plaats dan weer een order. Elke maand laat ik automatisch €50,00 erop zetten en indien ik wat extra's heb zet ik dit er zelf via een handmatige boeking ook nog bij op. Je moet nu niet denken dat ik daar een halve ton op heb staan, laat het eerst maar eens de 10.000 passeren dan ben ik al een tevreden mens.

Al met al ben ik tevreden met het huidige resultaat, dit zou ik bij lange na niet hebben 'gescoord' als ik was blijven zitten bij mijn vorige beleggingsfonds. Daar had ik al een aantal jaren net iets minder dan de inleg of er net iets boven en dan haalde men ook nog eens vrolijk de oplopende kosten er van af waardoor de winst eigenlijk al een jaar of 5 verdampte. Er ging meer 'winst' naar hun dan naar mij. Ik heb nu ook niet de illusie dat ze het gratis voor me doen maar voor zover ik het nu kan zien zijn de kosten aanzienlijk minder dan bij de vorige maatschappij.

Dan is er nog mijn eigen beleggersrekening, waarmee ik zelf 'rare' dingen doe. De grafiek daarvan staat nooit stil, hoog, laag. Het schiet alle kanten op, ik wordt er niet koud of warm van. Ik ben een zeer zeer risicovolle belegger volgens de A.lex bank, het maakt me niet uit. Ik probeer het ea en ik zie wel waar het schip strand. Het is geld wat ik bij elkaar heb geschraapt via mailklikken en enquetes dus dat mis ik niet. Soms moet ik mezelf eraan herinneren dat ik zo af en toe wel wat doe met die rekening.

Vorige week bleek dat ik behoorlijk wat dividend (€40) had opgespaard de afgelopen tijd en daar heb ik gelijk nog een aantal zeer goedkope aandelen van gekocht. Het desbetreffende aandeel gaat de laatste tijd omhoog maar is nog altijd zeer goedkoop. Ik heb er nu 7000 en het staat op zo'n 150% winst...ach wat wil je het was maar een paar cent. Ik heb het daar al eerder over gehad, dus daar zal ik je niet mee vervelen.

Al met al ben ik tevreden maar je weet het, morgen kan het in beleggingsland allemaal anders zijn.

2 opmerkingen:

  1. Waar zit jij, als ik vragen mag? Ik ben me ook een beetje aan het oriënteren op beleggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zit bij Rabo Rendemix, men is hier echter mee gestopt en nu heet het geloof ik, Beheerd Beleggen of zoiets.

    BeantwoordenVerwijderen