dinsdag 19 april 2016

mobiele onbeschoftheid

Vandaag tijdens mijn baliedienst kwam een jongeman (ongeveer 17 jaar) met z'n moeder langs omdat het uitlenen van de boeken niet lukte zoals het eigenlijk zou moeten. Ik was aan het uitleggen waardoor dat kwam en wat ik zou doen om het op te lossen.

Ik was rechtstreeks met hem aan het praten en tot stomme verbazing haalde hij zijn mobiel te voorschijn, begon erop te kijken en te 'swipen'. De stoom kwam uit mijn oren en ik besloot acuut te stoppen met de uitleg en het er niet te bij laten (zo erg had ik het nog niet meegemaakt). Ik ging gewoon door met mijn gesprek maar ik paste deze enigszins aan.

'Ik stop nu want je bent blijkbaar ergens anders mee bezig' Hij keek niet op of om, reageerde niet en ik ging verder 'Het heeft dus totaal geen nut voor mij om dit verder uit te leggen en ik hoop dat je het nu allemaal duidelijk is want blijkbaar ben je al helemaal op de hoogte van wat ik wilde zeggen dus dan laat ik het hier maar bij'

Ook zijn moeder keek met stomme verbazing naar hem, ik zag gewoon dat ze zich rot schaamde om haar zoon. Ze wist niet goed wat te doen want ik lulde maar door en hij had het gewoon niet in de gaten dat ik hem op een zeer vriendelijk manier te kakken zette. Het enige wat zijn moeder op dat moment kon uitbrengen was 'zie je nou'

Hij kreeg eindelijk door dat er iets niet in de haak was want hij stopte verveeld met datgene wat hij aan het doen was. Hij haalde een keer z'n schouders op, draaide zich om en liet z'n moeder zijn 'shit' op ruimen.

De moeder stamelde nog wat en probeerde nog wat van haar waardigheid te redden. Helaas nam ze wel de boeken mee voor haar zoon. Ik zou dit niet hebben gedaan, los dit zelf maar op zou ik hebben gedacht maar zij blijkbaar niet. Het waren boeken voor het rij-examen, zien jullie dit al voor je. Als deze jongeman nu al geen maat weet te houden met zijn mobiel hoe moet dat dan tijdens het rijden.

Enige tijd geleden heb ik besloten dit niet meer te accepteren. Wanneer mensen hun mobiel op nemen en doodleuk gaan beppen/appen/facebook enz dan stop ik met alle handelingen en ga over naar de volgende klant. Ik begrijp het wanneer er even wordt gezegd, bel je zo terug of als het een belangrijk berichtje is maar helaas komt het gedrag van deze jongeman steeds vaker voor en ik pik het niet meer. Ik wordt niet boos maar ik stop gewoon, soms kuch ik nog eerst even heel tactisch maar bij geen reactie is het over.

Vaak hebben mensen dit onbeschofte gedrag niet eens meer door en staan ze me verbaasd aan te staren omdat ik de volgende klant in de (eventuele) rij ga helpen. Als er geen andere wachtende klanten zijn sta ik op en loop weg, vaak hebben ze het dan in de gaten en meld ik even netjes en beleefd  'je hebt het blijkbaar druk dus ik ga even wat anders doen' Een rood hoofd is vaak het resultaat.

Die reclame van SIRE van een klant die vrolijk 'doorbept' en door middel van handgebaren aan de verkoper duidelijk maakt dat hij er een tasje bij wil is helaas harde werkelijkheid in mijn wereld maar ik pik het niet meer. Ik teken een zacht protest aan en heel soms dring ik door tot mijn mobiele medemens.

3 opmerkingen:

 1. Rijbewijs kon je in Haarlem kopen. Hoeft tie ook niet te leren.

  Jammer dat zijn moeder hem niet leert hoe hij zich moet gedragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Groot gelijk, het is respectloos maar ik zie het vaak gebeuren.
  Mensen zijn verslaafd aan hun mobiel en zonderen zichzelf ermee af. Maar middenin een gesprek is wel erg dubieus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal met je eens en je lost het netjes op. Ik heb een vriendin die dat doet, die tik ik wat fermer af en het begint zijn vrichten af te werpen. ;)
  Op straat lopen ze ook vaak op die mobiel te kijken en geen idee waar ze lopen en dat er wellicht iemand aan kan komen. Ik loop dan gewoon door, op een gegeven moment krijgen ze je dan toch in de gaten. :D

  BeantwoordenVerwijderen