zaterdag 5 maart 2016

Aandelen

Ik beleg zelf een klein bedragje in aandelen, het is geld dat ik bij elkaar heb gesprokkeld via oa Euroclix & Moneymiljonair enz.  Een keer per jaar laat ik het uit betalen en zet ik het op de beleggersrekening die ik bij Alex heb geopend sinds 2010. Omdat het niet zulke grote bedragen zijn hanteer ik hetzelfde principe als Waren Buffet (ongetwijfeld doet deze man veel meer onderzoek dan dat ik doe maar als ik eenmaal heb gekocht dan heb ik geduld) Ik koop en verkoop dus niet heel veel, dat kost me immers teveel aan transactie kosten en bij zulke kleine bedragen verdampt dan de winst.

Ik heb in 2010 aandelen gekocht van bijvoorbeeld ING, voor ongeveer €4,00, deze zijn nu (op dit moment) ongeveer €11,00 euro waard. Ik had er gewoon veel meer moeten kopen maar ja, geen geld en het is maar een 'hobby'. In de loop der jaren heb ik her en der natuurlijk nog wel wat meer gekocht en het beginbedrag is verviervoudigd van €500 naar €2000, al met al niet slecht voor een hobby.

Vorig jaar kocht ik geheel tegen mijn principe aandelen van de 'oude' economie maw olie. Ik investeerde al eerder in alternatieve energie maar ik speur altijd naar 'koopjes', welke belegger doet dat niet. Ik kocht 5000 aandelen van een maatschappij dat op het punt stond failliet te gaan. Het kostte me welgeteld rond de €40,00. De aandelen waren afgerond €0,005 waard. Ik lachte me kapot, welke idioot investeert hier nu nog in. Ik zuchtte nog eens diep maar besloot ze toch te kopen en te houden. Het was een onderbuik gevoel. (ik heb er later nog eens 1000 bijgekocht)

Kort daarna kondigde de maatschappij dat er een emissie van aandelen moest komen om het eigen vermogen groter te maken omdat men een nieuw avontuur aanging. Daarom kocht ik die aandelen maar ik had niet verwacht dat men nog meer aandelen ging uitgeven, daar ging de waarde (en het was al zo heel veel waard, duh)  en toch...ik behield ze, ik had namelijk nog steeds dat onderbuik gevoel. Elke twee, drie weken checkte ik of er al wat progressie in zat maar helaas totdat...eind vorig jaar het bedrijf aankondigde dat alle vooruitzichten op groen stonden en het benodigde kapitaal binnen was en men kon gaan boren.

De resultaten van die boortests waren veelbelovend en bij elke stukje goed nieuws schoot het aandeel omhoog om vervolgens de volgende dag met bijna net zoveel weer te zakken. Het goede nieuws was door de waanzin van de dag al weer snel vergeten totdat afgelopen maand de definitieve rapporten van de bron binnen kwamen en het aandeel omhoog schoot met grote stappen...nou ja, je komt als aandeel van heel ver als je maar €0,005 waard bent maar nu bleef het stabiel, elke dag ging en gaat het iets omhoog. Soms met hele grote stappen van 20% per dag maar nu ging het tenminste niet de volgende dag al weer onderuit. Het aandeel blijft tot nu toe stabiel groeien...de aandelen zijn nu, hou je vast €0,027 waard.

De aandelen die ik heb gekocht zijn nu  €210,00 waard maw een mooie kleine winst dus. Ik hou ze voorlopig nog in mijn portefeuille en ik heb het plan opgevat dat wanneer ze de €2,00 halen...(he, ik mag dromen toch) ik er 1000 verkoop en de rest nog iets langer vasthoudt. (de oude directie heeft er in het verleden een enorme puinhoop van gemaakt en dat resulteerde in een enorme daling van de aandelen)

Ik hoop dus dat de nieuwe mensen van hun fouten hebben geleerd en dat vanaf nu het bedrijf stabiel en verstandig blijft dan wordt het misschien wel een heel mooi aandelen jaar. Ik blijf in ieder geval dromen en dat kan gelukkig helemaal gratis en voor niets.

4 opmerkingen:

 1. Wat een leuke meevaller. Top. Geniet er van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, grappig! Hopelijk komen ze op de 2 euro of meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant dat je belegd. Hopelijk komen je dromen uit. Ik wil zelf ook wel beleggen maar ben er nog niet helemaal uit hoe en wat ik wil. Waarschijnlijk wordt het indexbeleggen bij de goedkope broker De Giro. Maar eest ga ik mijn huis helemaal aflossen. Even wat anders ik las dat je Warren Buffet interessant vind gisteren was er een speciale uitzendingen van het programma money talks op Rtlz over hem.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de special over Waren Buffet gezien, ik had hem al bekeken op, ik geloof BBC. Interessant mannetje maar laten we wel wezen, je komt niet aan de top (en blijft daar) door het lieve oude mannetje te spelen. Er zitten heel wat lagen onder dat gerimpelde huidje van hem.

  BeantwoordenVerwijderen