dinsdag 10 november 2015

Centen

Prijzen zijn soms rare bedragen. Winkels ronden bedragen af naar beneden als het 1-2 cent is en alles daarboven wordt 5 cent, hetzelfde geld voor bedragen daarboven. (maw 6 en 7 cent wordt naar 5 cent afgerond en alles daarboven wordt naar boven afgerond)

Ik fietste naar de winkel omdat mijn biologisch afbreekbare GFT zakjes op waren. Ik kocht ze bij een voordeelwinkel en daar waren ze €1,02. Ik kocht een pakje en rekende €1,00 af.

Op de weg terug bedacht ik dat ik dit vaker moet doen, normaal haal ik er 2 of meer en dan zou ik dus €2,05 moeten afrekenen, dus 5 cent meer. Het zijn kleine bedragen maar als je het een jaar optelt komt je toch op een behoorlijk bedrag uit. Zo zijn er meerdere artikelen die dit hebben, de GFT afvalzakjes zijn niet de enige producten met zulke vreemde bedragen.

Ik vraag me af of er ooit iemand is geweest die dit heeft uitgezocht. Waarschijnlijk is het zo dat wanneer je er niet op let, het niet zo heel veel oplevert. Het zal zich in grote lijnen waarschijnlijk zo verhouden dat het soms in jouw voordeel is en soms in het voordeel van de winkel.

Ik ga het toch eens in de gaten houden. Ik wil wel eens weten of het scheelt. Ik weet nu in ieder geval dat ik de GFT zakjes per 1 rol haal, dat scheelt me toch weer 5 cent. Alle kleine beetjes helpen.

Nu wil ik wel eens weten, letten jullie op de kleine centjes?

3 opmerkingen:

 1. Het zou allemaal juist precies een beetje rond hetzelfde uitkomen, maar ik let er ook meestal wel op. En maak op basis van het bedrag ook wel eens een keuze voor contante betaling of juist via pin, dus als het €1,67 is, betaal ik liever contant en als het €1,68 is liever per pin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alleen bij de Aldi krijg ik nog steeds 1 of 2 cent terug. Dat is de enige winkel waar je op de cent nauwkeurig betaalt.
  Ikzelf let er eigenlijk niet zo op. De ene keer heb je een klein voordeeltje en de andere keer een klein nadeeltje. en ach, een cent teveel betalen boeit me niet zo. ik wil me niet té vrekkerig voelen, haha

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik denk dat we er wel vanuit kunnen gaan dat er over die prijzen wel degelijk nagedacht is en dat het een voordeel oplevert voor degene die het verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen