donderdag 25 maart 2021

Belastingaangifte deel 2

 Gisteravond appte mijn belastingadviseur met nog een aantal vragen omtrent de gegevens van 2021. Wat was de WOZ waarde, de hoogte van de voorlopige teruggave en dacht ik dat mijn eigen vermogen boven de €50.000 zou komen, nou nee was mijn antwoord daarna kreeg ik even later de melding dat alles in kannen en kruiken was. De hypotheekrente voor 2021 is inmiddels gecorrigeerd en dat daalt met €256 per jaar. 

Ik vermoed dat ik volgend jaar bij de belastingaangifte minder hoef terug te betalen. Alles is nu gecorrigeerd en ik kan er weer tegen aan voor een aantal jaar. Als ik zo blijf aflossen als ik nu doe dan is een correctie denk ik pas weer op z'n plaats in 2024. Ik kan het wel elk jaar doen maar het betreft zulke kleine bedragen dat dat weinig zin heeft. 

Zonde is het wel want ik gebruikte de hypotheekrente voor de extra aflossing en nu deze minder wordt moet ik het geld daarvoor ergens anders vandaan halen. Het wijst zich vanzelf wel. Eerst maar eens afwachten hoe het e.a. gaat. Voorlopig laat ik de hoogte van de spaarbedragen zoals het nu is en kijk ik wel of ik daarmee uit kom. Vaak is het ook een kwestie van wennen en ik hoef echt geen droog brood te eten om rond te komen. 

De adviseur had v.w.b de hoogte van mijn hypotheek gegokt op €75.000 (eind 2021) en dat kan ook ook wel kloppen. Ieder jaar gaat er zo'n €5000 van af en elk jaar wordt het iets meer aflossing dan rente. Het bedrag wordt steeds meer overzichtelijk, steeds meer behapbaar. Ik kreeg vanzelf een glimlach op mijn gezicht. 

Voor dit jaar ben ik nu klaar en daar ben ik blij om. Ook is het goed om te weten dat ik vorig jaar zelfstandig voor het eerst de belastingaangifte goed heb ingevuld en afgehandeld. 

2021 Here I come (nou ja, eerst even de lockdown & vaccinatie afwachten)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten