woensdag 19 september 2018

Varifocale bril

Sinds vrijdag 7 september ben ik de trotse eigenaar van maar liefst 2 nieuwe brillen. Het afgelopen jaar werd mij al duidelijk dat mijn armen langer en langer moesten worden om de kleine lettertjes te lezen op etiketten, recepten en zelfs mijn smartphone. Het moest er dus maar eens van komen, varifocale glazen.

Ik heb zowel het goede als het slechte van de bril meegemaakt. Mijn moeder zweert erbij en zegt dat het heerlijk is. Mijn broer heeft het ook geprobeerd maar nadat hij diverse malen van de trap afkukkelde besloot hij weer terug te gaan naar 'normale' glazen in zijn bril en wanneer nodig de bril af te zetten. Vaak heeft hij die nu af om iets lezen of te bekijken of hij kijkt boven of onder de bril door. Het is geen gezicht en dat wilde ik dus niet.

Bij het opmeten bleek dat ik voor veraf wederom vooruit was gegaan en de sterkte weer wat minder zou worden. Dichtbij, dus qua lezen werd het een magere +1.00. Ik heb besloten om de, zoals ik al zei, de varifocale glazen te proberen. Ik kreeg een heel raar futuristisch brilletje op en voor het eerst sinds lange tijd kon ik de kleine lettertjes lezen van een contract. Het was dus nodig dat er een leesgedeelte in de bril werd gezet.

Er werd mij ea uitgelegd dat het zicht minder zou worden omdat je met de speciale glazen mee moet draaien. Ik had het gevoel dat het een beetje werd overdreven maar het betekende wel dat ik wist wat me te wachten stond. Er werd ook gevraagd of ik verzekerd was, nee was daarop mijn antwoord. Ik spaar het zelf bij elkaar. Ik ga niet jaren extra verzekeringsgeld betalen om een magere €50 vergoeding te krijgen op een bril waarvan ik weet dat ik deze niet elk jaar wordt aangeschaft.

Ik kon 2 brillen uitkiezen voor de prijs van een. Het totaal bedrag werd €409. Toen kwam de opmerking, het is een stuk duurder dan wat u normaal bent gewend. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ze me een verzekering wilde aansmeren. Ik knikte en melde dat ik dat echt wel wist en het echt geen probleem was.

Ik koop niet elk jaar een nieuwe bril, eens in de 3 jaar en dan is het sparen voor zo'n bril echt geen probleem. Alle kleine muntjes worden in een grote pot gegooid, is deze vol dan wordt er een bril gekocht of iets anders wat ik niet jaarlijks nodig heb. Dit keer moest ik iets bijleggen maar dat was geen probleem.

Het sparen van de muntjes is meer een hobby en geen noodzaak. Ik vindt het gewoon leuk om die pot te zien groeien met allerlei kleine muntjes en als ik daar dan, in dit geval een nieuwe bril van kan betalen is dat mooi meegenomen.

Na het opmeten heeft het 2 weken geduurd voordat ik de brillen kon ophalen maar vrijdag 7 september was het dan zover. De bril zat heerlijk en het is inderdaad wennen maar gelukkig viel het zgn kleinere 'gezichtsveld' behoorlijk mee. De eerste dag had ik gevoel in een buis te lopen elke keer dat ik naar beneden keek. Het is nu nog wennen met het lezen, ik moet heel lichtjes meedraaien met mijn hoofd. Je kunt het niet meer af met je draaien van je pupillen want dan merk je inderdaad dat het gezichtsveld beperkt is. Als ik dat eenmaal doorheb moet het lukken dacht ik zo.

Het is nu bijna 2 weken later en ik ben gewend, het valt me op dat ik een stuk minder hoofdpijn heb dan eerst. Het was dus echt heel nodig, blijkbaar moesten mijn ogen en daardoor mijn hersenen toch te veel werken om het nog leesbaar en zichtbaar te houden. Het lezen met de bril op is nog steeds even zoeken naar het ideale leesveld maar al een stuk beter dan vorige week. Ik hou dus beide brillen en hoef ze niet terug te brengen om de glazen om te ruilen.

3 opmerkingen:

 1. Fijn dat ze uiteindelijk goed bevallen. Goed om te weten dat wennen hierbij normaal is.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook geen ziektekostenverzekering voor brillen. Wel heb ik een speciale verzekering voor mijn bril omdat deze altijd rond de 1300 euro kost. Ik koop 1x per 2,5-3 jaar een nieuwe en ben verzekerd voor verlies, diefstal en beschadiging of stuk gaan bij bv een valpartij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 2brillen voor afwisseling?
  Ik ook tv bril ver weg. Ondertussen op telefoon bril af.
  Krant lezen leesbril.
  Dus als ik heel de dag aan de bril moet ook net als jij de combinatie .
  Leuk om te lezen

  BeantwoordenVerwijderen