zaterdag 14 september 2024

Test dementie

 Al gedurende enige tijd (de laatste jaren) hebben we in de gaten dat mijn vader slechter wordt qua geheugen. Niet alleen zie en merk ik het zelf ook, ik krijg ook e.a. te horen van mijn moeder die er dagelijks (24/7) mee te maken heeft.

Nu had de huisartsenpost het ook opgemerkt en is er deze maand een test gedaan. Nu had mijn broer direct aangeboden om mee te gaan maar mijn moeder was vrij stellig hierin, nee dat wil ze niet.

Als ik vraag waarom ze dat niet wil meld ze dat zij diegene is die er dagelijks mee te maken heeft en zij het beter weet dan wij (klopt ook) maar ik vermoed, zeker weten doe ik het niet dat ze veel voor ons verbergt en wanneer een van ons bij de test is ze met de billen bloot moet en dat we dan pas te horen krijgen hoe erg het is. 

Hoe merk ik het zelf in de korte tijdsperioden dat ik met hem te maken heb. Elk klein detail is belangrijk voor hem, een pluisje op een trui is dan heel belangrijk. Als je een vlek hebt die jezelf nog niet hebt ontdekt dan doet hij dat wel voor je. Hij krijgt te horen dat er bepaalde etenswaren niet zijn, krijgt vervolgens uitgelegd waarom niet en accepteert dat dan ook maar nog geen 2 seconden later loopt meneer naar de koelkast om diezelfde etenswaren te gaan zoeken. Dralen, heel veel dralen. Als je hem ergens mee naar toeneemt moet je heel veel tijd nemen en ook heel veel geduld. (die kleine details vragen immers veel aandacht en tijd)

Mijn moeder is verder nog goed en is soms zeer ongeduldig als hij weer eens staat te dralen of is vergeten wat hij ook al weer kwam doen in die ruimte. Begrijpelijk maar daar zijn ze allebei niet mee gediend. Mijn vader niet omdat hij zich dan opgejaagd voelt en mijn moeder niet omdat ze hem als een 'bewaker' overal volgt. Ik heb al eens een aantal regels uit een artikel geknipt met dingen die ze vooral niet moet doen maar dat kwam totaal niet aan.

Ook heb ik en met mij mijn broer en zus haar gezegd hoe meer jij hem uit de handen neemt hoe meer hij vergeet. Laat het hem zelf doen dan duurt het maar wat langer. Maar ik snap haar wel, als ze weg willen dan duurt het zo ongelofelijk lang voor hij klaar is dus dan haalt ze zijn jas, zijn stok, zijn pet, zijn rollator en ga zo maar door. 

Een mooi voorbeeld was een aantal weken geleden. Hij had na het eten zijn schort afgedaan en gaf die aan mij. Ik vroeg, wat moet ik hiermee. Opruimen antwoordde meneer. Ik gaf hem de schort direct terug. Dat kun je zelf ook wel, meldde ik. Hij stond me aan te kijken maar deed het wel, alleen dan komt het focussen op details weer terug. De schort werd heel precies opgevouwen. Ik moest mijn moeder naar een stoel delegeren want ze stond op het punt de schort uit zijn handen te trekken en hem zelf op te vouwen. Hij vouwde de schort netjes op en legde het ook daar neer waar hij de schort vandaan haalde. Jij en ik doe daar misschien 1 minuut over, hij deed er 10 minuten over. Dan begrijp ik ook wel dat je inderdaad het ea uit zijn handen grijpt om het dan maar zelf te gaan doen. 

Gelukkig heeft mijn moeder sinds ongeveer 2 jaar huishoudelijke hulp want het werd haar teveel. Ook wordt mijn vader 3x in de week onder de douche gezet en wordt hij ochtends geholpen met aankleden. Dat scheelt gelukkig veel stress.

Ik ben dus heel benieuwd hoe het ging met de test. Het geeft in ieder geval een indicatie zodat hij bekend zal gaan staan bij de zorginstanties als dementie/alzheimer patient. Dan kan er heel misschien een plaatsje op een dagopvang geregeld worden voor een dag of meerdere dagen zodat mijn moeder ontlast wordt en zij ook een beetje rust krijgt. 

Update: Wat we al dachten, hij heeft inderdaad dementie. Ze krijgen een case-manager toegewezen. Ik ben al lang blij dat het nu bekend is bij de instanties zodat in het geval dat wanneer het nodig hij in ieder geval 'sneller' wordt geholpen. 


woensdag 11 september 2024

Vakantiegeld

Zoals ik al eerder meldde had ik nog niet aan mijn apart gezette vakantiegeld gezeten. Nu is de laatste vakantieweek voorbij en ben ik weer aan het werk. En ik heb eindelijk wat vakantiegeld overgeboekt naar mijn betaalrekening. Ik denk dat ik het hier de rest van de maand wel mee red, we gaan het zien. Ik had €375 in het afgelopen jaar apart gezet en heb net €200 overgeboekt. Dat valt nog allerzins mee.

Vooral omdat ik in de laatste week van de vakantie tegen een super winterjas aanliep die met korting toch nog €71 kostte. Dat was even een flinke hap uit het budget maar desondanks hield ik behoorlijk wat speling. Ik doe vrij lang met mijn winterjassen en dit jaar was ik weer eens toe aan een nieuwe. Ik geloof dat ik de vorige 4 jaar aan heb gehad dus met andere woorden het mocht ook wel weer eens. 

Ik heb heerlijk genoten van mijn vakantie, hij is volkomen geslaagd. Heerlijk 3 keer per week gezwommen en er is ook meer dan 500 km op de e-bike weggetrapt.  Ik heb 3 weken mooi weer gehad, het was warm en zonnig. Er waren maar enkele dagen dat het wat minder was en voor zover ik me kan herinneren was er maar 1 dag wat is verregend. 

Ook heb ik enorm genoten van alle lunches die ik heb gegeten de bij diverse restaurants. Ik doe vrijwel altijd lunches omdat die net een fractie goedkoper zijn dan diners in een restaurant. De ene lunch was beter dan de andere maar over het algemeen waren ze allemaal goed. De duurste lunch die ik heb opgegeten was zo'n €33. Daar zaten ook 2 cappuccino's bij, een cola en een cheese-cake. Je moet jezelf af en toe verwennen toch. De goedkoopste lunch was zo rond de €17 inclusief cappuccino en een cola. 

Ik zocht een restaurant uit die op maximaal een uur fietsen lag, tikte op de route en de gps leidde me er naar toe. Toegegeven was dat meestal niet via de mooiste routes maar die koos ik dan op de terugweg uit zodat ik overal en nergens ben geweest. Sommige restaurants zullen in de toekomst nogmaals door mij worden bezocht omdat ze gewoonweg erg goed waren.

Ook een aantal keer entreegeld moeten betalen, een keer op een brocante markt en een curiosamarkt. Niet heel duur dus ook dat viel mee. Al met al een vakantie waarvan ik genoten heb. De afgelopen jaren heb ik ontdekt dat ik niet op vakantie hoef om het vakantiegevoel te krijgen. Ik schoot altijd helemaal in de stress van alle voorbereidingen op een 'verre' vakantie toen dat dus niet kon in verband met corona genoot ik gewoon van het thuis zijn. Het niets doen, geen wekker zetten, dingen laten staan tot de volgende dag of tot wanneer ik zin erin kreeg. Voor wie deed ik het dan eigenlijk, vakantie in een 'ver' land dus ik doe het ook niet meer of misschien heel af en toe maar voorlopig heb ik er geen behoefte aan. 

Ik kijk het gewoon elk jaar aan en beslis dan of ik wel of niet ergens naar toe ga. Misschien ga ik nog eens op vakantie in eigen land, dat lijkt me wel een keer een mogelijkheid. Dus wie weet.

dinsdag 3 september 2024

Slopen

 Naast het appartementencomplex waar ik woon is een oud overheidsgebouw wat momenteel wordt aangepast om woningen in te huisvesten. Niet alleen komen er woningen, een gedeelte zal gebruikt worden om een gesloten afdeling met alzheimer/dementie mensen in te huisvesten. Een klein gedeelte wordt begeleidt wonen en een klein gedeelte zal in de gewone vrije huur komen. Goedkoop wordt het niet, er werd ons verteld dat de eerste huurwoningen meer dan €800 gaan kosten. Dat was ruim een jaar geleden dus ik vermoed dat die huren nog wel hoger zijn geworden. Groot worden die appartementen ook niet, de grootste is volgens mijn zo rond de 65 vierkante meter. (als dat zo gebleven is)

Gedurende lange tijd konden ze niet aan de slag omdat de energiemaatschappij niet kon garanderen dat de elektra kon worden aangesloten op het net. Het heeft zeker 1 jaar geduurd voordat ze toestemming kregen om te beginnen met slopen. Nu wordt er sinds begin dit jaar gesloopt en dat brengt een hoop lawaai met zich mee en stof, veel stof. Wat we als buurtbewoners niet hadden verwacht waren de dieven, een eindeloze stroom van dieven die het bouwterrein opgingen en alles weghaalden wat voor hun ook maar enige waarde zou opleveren. Midden in de nacht, 04.00 werd er met veel lawaai alles weggehaald wat geld zou opleveren. Niet alleen gingen ze het bouwterrein op ook werden diverse schuren van ons complex bezocht. 

Op een gegeven moment zijn we als buurt maar gaan bellen. Ik niet, ik sliep door alles heen. Er bleken er heel wat in de nacht gewoon met hun auto en aanhanger het terrein op te rijden om vervolgens met veel kabaal (wie doet dat dan ook in een wijk) alles in diezelfde aanhanger te gooien. De politie heeft er heel veel opgepakt. Op een gegeven moment wilde ik naar bed toen er ineens veel commotie uitbrak op het terrein, de politie had de hond losgelaten en die had blijkbaar een slachtoffer genadeloos in zijn reet gebeten. Er werden veel scheldwoorden met ziektes richting de agenten geslingerd. Ik kon het allemaal goed horen want meneer werd opgepakt aan 'onze' kant van het hek. Ik moest wel lachen hoor! Risico van het vak. 

Een week later cirkelde er een helikopter rond want wederom waren er dieven gesignaleerd die geen zin hadden om van het terrein af te komen en diegene die dat wel hadden gedaan waren er vandoor gegaan. (vandaar de helikopter) Inmiddels waren er overal camera's neergezet dus er werden nog meer arrestaties verricht. 

Nu staat er alleen nog maar een geraamte van het gebouw en is al het waardevolle weg. Alleen de woontoren, nou ja toren moet nog gestript worden en daar kunnen ze niet bij. De rust qua diefstallen is weer gekeerd na meer dan een half jaar. Terwijl ik dit typ zie ik nu net dat er een onbekende man op het terrein kleine stukjes metaal over het hek in zijn bakfiets gooit en daar ga ik in ieder geval niet de politie voor bellen.