woensdag 24 juni 2020

Domino effect

Aan het begin van het corona tijdperk heb ik zoals al eerder gemeld de gezamelijke voortuin aangepakt. Het resulteerde in een nieuwe hobby of deze van langere duur blijft zullen we merken. Ik vindt het in ieder geval nu leuk om in de tuin te vroeten zolang het maar niet teveel werk wordt.

Andere bewoners mogen uiteraard ook planten in de tuin zetten maar ik heb als regel, dan zorg je er ook zelf voor. Ik ga geen kostbaar water en tijd verspillen om andere plantjes levend te houden. De buurman heeft er nu 3 planten ingepleurd en kijkt er verder niet naar om, geen idee wat het zijn maar of ze deze warme dagen overleven betwijfel ik.

De buurvrouw aan uiteinde van het blok heeft ook aan 'haar' gedeelte van de de tuin gewerkt en huurde zelfs haar neef in om een nieuwe haag erin te zetten, 'familie' korting meldde ze, dus dat kon wel vond ze. Dat was de eerste domino steen. Ik had in de weken erna ook het oerwoud aan onkruid tussen de stenen bij mijn hoofdentree  verwijderd, dat scheelde enorm qua ruimte (er bleek nog een complete rij stoeptegels onder het onkruid verborgen te zitten)  en het zag en ziet er gewoon veel netter uit. Ik had inmiddels af en toe wat tuingereedschap bij de kringloop verzameld en dat scheelde enorm bij het schoonmaken van de stoep. ( en tuin) 

De buurvrouw 1 entree verder zag het resultaat en besloot spontaan om het onkruid ook bij haar entree deze week eruit te halen. Het bleek bij hun nog een tikkeltje erger te zijn, ik zag haar hard werken en besloot wat gereedschap te brengen zodat het onkruid er net even wat makkelijker uit kon worden getrokken. Ze zei dat ze niet kon achter blijven als het bij 'mijn' entree zo netjes was. Het ziet er zeer bij haar entree nu ook heel netjes uit. Dat was de volgende dominosteen.

De tuin floreert en nu ben ik op zoek naar nog wat bodembedekkers die de tuin als het heeft geregend net even wat langer vochtig houden. Ik heb er al twee geritseld die na de zomer (als we de planten kunnen splitsen na de bloei) erin zullen worden gezet want het moet natuurlijk zo goedkoop mogelijk of gratis. Maar als ik een mooie plant zie dan koop ik die wel (mits niet te duur) want ik vindt het gewoon leuk.

Op dit moment geniet ik ervan om alles te zien groeien en heel langzaam in de bloei te zien komen. Nu geniet ik enorm van mijn black salvia met zijn hele mooie donkerpaarse bloemen. Hij is nog vrij klein (40 cm hoog momenteel maar hij kan wel 1.50 meter worden) maar hij doet heel erg zijn best om te groeien en te bloeien.

Sommige plantjes zijn op leven na dood omdat ik ze bijv heb verzopen op mijn balkon maar eenmaal in de tuin geplaatst hebben nu 2 van de 3 plantjes besloten om toch maar weer verder te groeien. De derde zit nog op het vinkentouw, wel niet overleven. We zullen zien. 

Voor een tuin die niet veel mag kosten ziet hij er al redelijk goed uit. Het heeft tijd nodig maar heel langzaam wordt de tuin bepland en krijgt hij vorm. Ik heb voornamelijk gekozen voor bij-vriendelijke bloemen want die beestjes hebben we hard nodig en kunnen een steuntje in de rug wel gebruiken. 🐝

2 opmerkingen:

  1. Leuk! Als bodembedekker doet maagdenpalm het goed, vermeerdert zich ook makkelijk. Als je iemand kent die het heeft en je mag ene paar takjes met wortel uit de plantem meenemen, vermeerdert het zich razendsnel. Leuke paarse bloempjes ook:) Scheelt ook in onkruid als je bodembedekkers hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laat dat nou precies 1 van de 2 planten zijn die ik krijg. De andere is penningkruid

      Verwijderen