zaterdag 10 juni 2017

Piekerwijf

Ik ben heel goed in piekeren en dan met name als ik rust wil dus met andere woorden als je wilt gaan slapen. Als het druk is geweest op het werk en ik heb een heerlijke dag gehad gaat mijn hersenen op zoek daar dat ene kleine innemiene dingetje wat verkeerd is gegaan. Ik wordt soms horendol van mezelf.

Al diverse dingen geprobeerd. Soms geef ik mezelf een piekermoment maar dat helpt me niet. Als mijn hersenen eenmaal tot rust zijn gekomen met de drukte van buitenaf dan gaat het beginnen. De hele dag wordt doorgenomen, hoe had ik daar mee moeten omgaan, had ik dit niet moeten zeggen, heb ik teveel gezegd, heb ik te weinig gezegd, had ik dit niet moeten doen, had ik dat wel moeten doen en ga zo maar door.

Afbeeldingsresultaat voor minions quotes bedtime

Ik merk het direct, als het die dag druk is geweest met wat dan ook gaat mijn brein zodra ik thuis relax in 'overdrive'. Wat ik ook probeer het lukt met niet om met mezelf te praten en tot rust te komen. (wat een idiote zin maar het is wel de kern van het probleem)

Zo ook nu, het is druk op het werk en op het moment dat ik  thuis kom en een lekkere bak koffie neem, begint het. Ik spreek mezelf dan vermanend toe en probeer aan wat anders te denken of ga wat doen om mezelf af te leiden. Maar dat lukt niet als je in bed ligt. 

Sinds kort noteer ik in mijn agenda wat en waar ik de volgende werkdag achter aan wil, waarom zit het mij dwars, wat kan ik eraan doen waardoor het niet weer gebeurt. Ik weet waar het vandaan komt, sinds de diverse reorganisaties op mijn werk ben ik een stuk onzekerder geworden dit terwijl ik van mezelf eis dat ik perfectionistisch werk. Dit laatste kan niet, dat weet ik ook wel maar ik eis het wel van mezelf. 

Het hoeft maar een heel klein dingetje te zijn gedurende wat verder een heerlijke dag kan zijn maar dat kleine dingetje wordt in mijn hoofd een ramp. Ik bouw het helemaal op. Ik weet niet goed hoe ik uit deze cirkel kan stappen, soms gaat het dagen, weken goed gaan maar ineens is een teveel aan prikkels funest. 

Nu zul je misschien denken, je weet het en accepteer dit van jezelf maar als iemand een goed idee heeft om dit te verminderen dan hoor ik het graag.

4 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar! Ik heb die piekermomenten helaas ook vaak, maar wat bij mij kan helpen is dat ik mezelf vragen ga stellen: waarom vind je het zo erg wat er mis ging; zijn er daardoor "rampen" gebeurd; wat is het ergste dat je kan gebeuren.
  En bedenk vooral: iedereen maakt wel eens een fout(je) . Dat hoort bij het mens-zijn; je bent toch geen robot?
  Ik wil niet zeggen dat het altijd helpt, maar door te relativeren wordt het gebeurde wel minder erg en hoef je er niet meer of een stuk minder over te piekeren.
  Succes!
  Groetjes, Mia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thx, ik heb dat inderdaad ook geprobeerd, helpt niet altijd maar soms.

   Verwijderen
 2. Dus ik ben niet de enige die 's nachts tot een uur of half 4 wakker blijft. Ik heb het niet alleen met piekeren, maar ook bij leuke dingen. Ik word actief in mijn hoofd en klaarwakker. Ik ga vervolgens maar uit bed en voor de TV leuke programma's kijken die ik eerder heb opgenomen. Ongeveer 2,5 uur later ga ik het nog een keer proberen en dan ben ik de gedachten wel kwijt. Omdat van de nacht dan niet veel over is, is het gemakkelijker inslapen. Ik weet dat ik niet meer uren hoef wakker te liggen en slaap dan gemakkelijker nog een uurtje of 2. Gelukkig heb ik er niet direct last van de volgende dag, de volgende avond val ik wel doodmoe op tijd in slaap. Heb je TV kijken al eens geprobeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Half 4 heb ik nog niet gehad en met leuke dingen ook niet maar dan weet mijn brein de leuke dag te verpesten door er een heel klein 'mislukt' dingetje eruit te halen en de rest te vergeten. Wat ik regelmatig probeer is in mijn hoofd een film na te spelen die ik heb gezien en dan het ea aan te passen wat ik leuker zou hebben gevonden, hihihihi. Soms probeer ik nog wat te lezen maar nee, tv kijken niet omdat ik dan weer super alert ben en inslapen nog moeilijker gaat.

   Verwijderen