maandag 9 januari 2017

Afval scheiden

Ik denk dat ik aan mijn tax zit. Vroeguhr....voor het vele afval scheiden gooide ik 1 keer per week mijn afvalzak in de container. Het was zo'n grote ijzeren grijze bak die bij alle hoogbouwflats stonden. Ik betaalde een vast bedrag per jaar en dat was het dan. Toen kwam er diftar, ik ging per zak betalen en begon na te denken over wat ik allemaal weggooide. Ik geloof dat ik destijds in het eerste jaar dat het werd geintroduceerd 0,85 cent betaalde per lediging (ik moest dat woord toch even opzoeken)

Papier ging eraf, dat scheidde ik al wel maar nu werd er nog beter gekeken naar wat dat allemaal inhield. Ik kon warempel zo af en toe eens een keer twee weken met een afvalzak doen. De drankenkartons gingen er als eerste af, halleluja toen werd het echt twee weken per lediging. (dat woord moet ik nu wel vaker gebruiken, he, dat begrijp je)

In al hun wijsheid besloot mijn gemeente toen om de schillenboer terug te halen. Eenmaal per week stond er een klein autootje met een laadbak bij ons zodat je het GFT afval kon dumpen. Je kreeg er een gratis afbreekbare bio-zak weer voor terug. Nu moet je bedenken dat wanneer het warm is die bio-zak een magneet is voor fruitvliegjes en gewone vliegen dus wat dachten veel flatbewoners, die bio-zak alsnog bij de grijze zak in en weg ermee, dus dat was geen onverdeeld succes bij de hoogbouw.

Er werd een GFT container geintroduceerd, een klein smal ding voor twee hoogbouwflats, kun je het voorstellen, 48 appartementen die dat ding deelden. Het ding was dus altijd vol en werd eens in de twee weken geleegd. Wederom was dat geen succes in de zomer, want het gevolg was dat je met gevaar voor eigen leven die bio-zak moest dumpen. Je opende de container, nam een heerlijke hap fruitvliegjes en op de koop toe werd je aangevallen door hordes wespen die dachten dat je hun maaltijd weer meenam.

De volgende stap was dat het plastic eraf ging, dat scheelde veel. De zak werd nog maar eens in de zes weken weggegooid. Het enige probleem was dat de ondergrondse containers niet altijd optimaal werkten. Daar ging ik dan, 3 hoog, geen lift, zware zak mee om er vervolgens beneden achter te komen dat de container niet open ging. De zak werd dus 'gedumpt' in je eigen schuur, hierdoor kreeg je allerlei heerlijke 'geuren' in een algemeen gedeelde fietskelder want je was niet de enige die geen zin meer had om die volle zak weer mee naar boven te nemen. Wee je gebeente als je het er naast zette want dan had je de milieupolitie aan de deur met een bon van dik €60 euro. (overigens terecht en om even volledig te zijn dat is mij gelukkig nooit overkomen, want ik zette hem er niet naast)

Als laatste mocht ook het blik niet meer in het restafval met als eindresultaat dat ik nu nog maar 6 keer per jaar gebruik maak van het DIFTAR systeem. De volgende stap wordt nu voorzichtig aangekondigd, het restafval zou nu zelf moeten worden weggebracht naar ondergrondse containers die gesitueerd zijn bij supermarkten. Vaak zitten daar nu de ondergrondse containers voor plastic maar dat zouden nu dus restafval containers moeten worden.

Ik vraag me af of dat nu wel zo moet, je zult als oudere maar slecht ter been zijn. Dan loop je daar met zo'n zware vuilniszak. Het kan nog erger, er zit een gat in en er loopt van dat stinkvocht uit, bleghh. Ik ben benieuwd.

3 opmerkingen:

 1. Ik ben zo benieuwd.... welke gemeente is dat?

  Je mag t ook mailen hoor. Mariimma1@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt prima dat afvalscheiden, dat meen ik, maar met een zak vol afgewerkt kattengrit van 4 katten helemaal naar de supermarkt lopen, no thanks.... En om dan inderdaad nog maar te zwijgen van de oude mensen, die wellicht ook een kat hebben...., je kunt ook overdrijven als gemeente. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Das Leben ist gut, wenn du deine Liebes um dich herum hast, ich sage das, denn wenn ich Probleme mit meinem Liebhaber hatte, habe ich nie das Leben als eine gute Sache gesehen, aber dank Dr. AGBAZARA von AGBAZARA TEMPLE, um mir zu helfen, einen Zauber zu werfen Brachte meinen Liebhaber zurück zu mir innerhalb von 48 Stunden. Mein Mann verließ mich für eine andere Frau nach 7JAHREN der Ehe, aber Dr.AGBAZARA helfen mir, einen Zauber zu werfen, der ihn mir innerhalb von 48 Stunden zurückbrachte. Ich werde Ihnen nicht mehr Details über mich erzählen, aber ich werde nur diejenigen mitteilen, die Probleme in der Beziehung haben oder Ehen, um Dr.AGBAZARA TEMPLE über diese Details zu kontaktieren; ( agbazara@gmail.com ) oder ruf ihn an WHATSAPP: +2348104102662?

  BeantwoordenVerwijderen