zondag 7 juli 2019

Mijn beleggingen

De beleggingen bij de bank gaan uitstekend, ik hoef er niets voor te doen behalve mijn geld inleggen. Ik plaats af en toe een kooporder en momenteel is het rendement bijna 25%. Ik kon het begin mei amper geloven toen het boven een X-bedrag bleek te staan, nu enige tijd later is het al ruim meer maw ik ben een tevreden mens.

Het is natuurlijk afhankelijk van de (beleggings) markt maar tot nu toe ben, zoals ik al zei, heel tevreden, ach het kan over enkele dagen al weer compleet anders zijn. Zo lang ik de beleggingen niet verkoop is het allemaal maar een illusie. Het is een belegging voor de lange termijn, een extraatje voor bij mijn pensioentje en dat duurt nog 20+ jaren. (afhankelijk van wat de politieke wind is)

De andere beleggingen die ik zelf 'beheer' gaan ook goed, ik moet eerlijk bekennen dat dit niet komt omdat ik zo'n goede belegger ben. Ik heb er werkelijk helemaal niets aan gedaan door allerlei omstandigheden. (drukte op het werk, medische toestanden in de familie) M.a.w. mijn hoofd stond er totaal niet naar en nog steeds niet maar van de week nam ik even de tijd om het e.a. te bekijken en zonder dat ik ook maar iets had gedaan stond het ruim €500 hoger dan aan het begin van het jaar.

Ik vraag me soms af, wat zou ik per maand erbij willen als ik eenmaal van mijn pensioen geniet en hoeveel heb ik dan nodig. Wat voor een bedrag zou ik tijdens mijn pensioen (nog even daargelaten wanneer dat ingaat) erbij willen hebben. Wat voor een bedrag wil ik mezelf betalen, ik heb geen idee. Soms denk ik dat een bedrag tussen de €100 en €200 per maand voldoende is en dat gedurende 20 jaar. Wat zou betekenen dat ik ongeveer €50.000 achter de hand zou moeten hebben om dit te realiseren. Dit is louter bedoeld als extraatje. Ik hoop dan mijn pensioen, aow en dit extraatje te hebben en laten we niet vergeten dat ik dan tegen die tijd ook hypotheekvrij hoop te zijn. (het liefst nog eerder zodat het sparen voor mijn pensioen nog sneller gaat)

Hoe pakken jullie dit aan en aan wat voor een bedragen denken jullie dan?


2 opmerkingen:

  1. Leuke blog! Wij proberen nu maximaal af te lossen en daarmee te zorgen voor lage lasten in de toekomst. Naast AOW heb ik straks geen pensioen (ja, €44 :)) dus ben echt aangewezen op zelf sparen. Mijn doelbedrag ligt dan ook ongeveer op het tienvoudige van wat jij noemt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zit met dezelfde vraag hoe pak ik het aan met mijn pensioen....Wat is genoeg. Ik weet dat ik mijn salaris wat ik nu heb nooit zal bereiken. Mijn inkomen is wisselend. Wat ik nu doe is vooral sparen, ben nu 60 jaar oud en beleggen vind ik op dit moment geen optie. De reden in het verleden heb ik altijd verlies gehad met mijn beleggingen. Nu spaar ik per maand. Ik probeer per maand 1000 euro te sparen. Dit heeft als voordeel dat ik 1000 euro minder uitgeef en dit gewend ben. Om die 1000 euro te bereiken heb ik eerst de hypotheek zo ver mogelijk afgelost en het huis zoveel mogelijk geisoleerd. Hierdoor zijn mijn woonlasten ( bruto hypotheek, gemeentelijke belastingen, energie, water en verzekeringen) op 249 euro per maand gekomen. Ik heb per maand minimaal 1000 euro nodig indien ik stop met werken ( woonlasten 249, ziektekosten plus verzekering 200, voedng, verzorging mezelf en de hond 350, overige verzekeringen 50, overige 151). Wil ik leuke dingen blijven doen zal ik nog 300 euro per maand extra moeten hebben. Deze 300 euro is gebaseerd op een keer met vakantie te gaan, bibliotheek of iets op dat gebied, een keer een uitstapje maken. Dus ik spaar op een aparte rekening dit bedrag bij elkaar. Dit bedrag staat los van mijn buffer die ik al heb. De buffer die vol is, is voor vervanging meubels en onderhoud woning. Hoeveel ik nodig heb is nog steeds geen idee. Want ondertussen zou ik kunnen stoppen met vroegpensioen krijg ik 1400 euro per maand, maar ik weet niet hoe het in de toekomst gaat met geld ontwaarding. Voorlopig spaar ik nog maar even door. Ook omdat als ik nu ga stoppen ik niet mag bijverdienen als ik dat zou willen, dat kan pas als ik 5 jaar voor mijn AOW leeftijd zit.

    BeantwoordenVerwijderen