Sinds februari 2017 ben ik lid van het VVE bestuur. Niet dat dit tot nu toe veel inhoudt maar gisteren kreeg ik dan toch mijn eerste mail.
Er lag een voorstel op tafel om de VVE bijdrage jaarlijks met 3% te verhogen. Dit zou dit jaar betekenen dat ik vanaf 1 juni per maand €3,50 meer zou gaan betalen. Nu is dat peanuts, daar heb ik dan ook geen bezwaar tegen. Maar ik wil weten waar ze die 3% op baseren. Ze kunnen nou wel zeggen indexering maar welke dan? Hoe is dat onderbouwt ? Het lijkt niets maar als ze dit elk jaar doen betaal je over 5 jaar €17,50 euro per maand meer en dat vindt ik geen peanuts meer! (het is zelfs iets meer omdat ze die 3% berekenen over het laatst betaalde bedrag)
Ik zat eerst te twijfelen moet ik dan weer de azijnpisser zijn, moet ik weer diegene zijn die moeilijk gaat doen. Het zijn nou niet bedragen waarvan je denkt dat kan ik niet ophoesten maar ik heb mijn vragen en bedenkingen toch doorgestuurd. De andere twee bestuursleden gingen zonder morren akkoord, ik vertik het. Ik wil het weten, geef mij een onderbouwing, leg het mij maar eens uit.
Er zit groot onderhoud aan te komen, zoals het gehele complex verven, enkel glas vervangen voor dubbel glas enzovoort maar daarom mag ik het toch wel vragen. Tegenwoordig is het ook verplicht vanuit de overheid om een reservefonds op te bouwen, dat weet ik allemaal wel maar toch zat het me dwars. Ik moet me toch eens gaan verdiepen in het reilen en zeilen van een VVE, wat zijn onze rechten en plichten. Ik kom dan beter beslagen ten ijs.
Lastige materie, inderdaad is het goed om uitleg te vragen aan de andere kant als er voldoende in de pot zit zou het wellicht ook niet nodig zijn om een opslag te doen van de kosten. Aan de andere kant is het ook lastig je huis te verkopen als de vve slapend is en de pot bijna leeg is.....
BeantwoordenVerwijderenEr zit ruim voldoende in de pot, het is niet zo dat we niets hebben alleen we hebben natuurlijk groot onderhoud en dan teer je in op je reserve's. We willen het eventuele begrotingsgat voor zijn en daar ben ik het helemaal mee eens maar je hoeft niet iets klakkeloos aan te nemen en ja knikken toch....maar ik ben het met je eens lastige materie.
VerwijderenAls je in het bestuur zit, zou je dit weten.. kennelijk is het bedrag altijd te laag geweest.
BeantwoordenVerwijderenAlleen onderhoud is een procent van de verkoopwaarde. Daarbij komt nog energiekosten en schoonmaakkostenntrappenhuis en opstalverzekering enz. Enz.
De VVE bijdrage was gemiddeld, niet heel laag maar extreem hoog ook weer niet. Ze zijn lang slapend geweest en hebben geld opgepot totdat het dak ging lekken en toen moest men wel. Dak is toen vernieuwd (kosten zo'n 23.000) en dat kon de VVE zonder enig probleem ophoesten. 3 Jaar geleden is ook gelijk de bijdrage enorm verhoogd. Ik moest even slikken maar ik zag het nut er wel van in.
VerwijderenMooi dat er reserve is. Een gebouw met goed onderhoud verdient zichzelf terug. Je kunt je appartement, als je dat ooit wilt, gemakkelijker verkopen. Enz.
VerwijderenJe weet nooit waar de ellende vandaan komt.
Sowieso ben je heel goed bezig als je om een onderbouwing vraagt.
BeantwoordenVerwijderenIk denk het hem zit in o.a. loonkosten die jaarlijks stijgen van alle mensen die ingehuurd moeten worden om het onderhoud uit te voeren.
Goed van je dat je in het bestuur bent gaan zitten, dan mag je kritische vragen stellen en betere keuzes voorstellen.
Het gaat om jouw centen en om jouw woning, dus terecht dat je kritisch bent. Het blijft lastig materie, en dingen zoals gezamenlijk belang komen ook om het hoekje kijken. Schroom jezelf ok niet om deskundig advies te vragen, mochten er onduidelijkheden zijn.
BeantwoordenVerwijderen