donderdag 29 september 2016

Prikkels

Ik had mezelf een aantal dingen voorgenomen voor na mijn vakantie, beginnen met een schone lei op het werk. Dat lukt redelijk en meer genieten van het leven ondanks het feit dat ik erg introvert ben. Ik ben liever thuis en rommel wat aan dan dat ik moet socialiseren.

Ik ben momenteel enorm over mijn grenzen aan het gaan, in positieve zin. (geloof ik, ben er nog niet helemaal van overtuigd maar het is het proberen waard) Afgelopen week resulteerde dat in het volgende. Maandag heb ik bij een collega een schildersezel opgehaald (gratis), dat is toch weer een afspraak en daar kan je als introvert mens erg tegen op zien, je gaat er namelijk weer op uit. Je MOET weer ondanks het feit dat ik dit zelf heb afgesproken.

Dinsdag ging ik uit eten bij een kennis en het eten was lekker en het gezelschap was gezellig. De tweede afspraak van de week.

Woensdag kwam een vriendin langs, had ze keurig gemeld en ik heb geen smoesje verzonnen om er onderuit te komen, wat ik normaal ook niet doe maar dit zou dan mijn derde afspraak zijn deze week en normaal haak ik dan af. We hebben die middag een weekend geboekt om eens lekker uit te waaien, we gaan naar Scheveningen, er even helemaal uit. Een weekendje weg heb ik nog nooit gedaan, teveel gedoe maar zoals ik al zei, ik wil meer genieten dus wat doe je dan, dan moet je erop uit. Vreemd genoeg lijkt het me wel wat, ik heb al jaren geen strand en/of zee meer gezien, geroken of gevoeld.

Diezelfde dag had ik nog een afspraak, de thuiskapper zou weer langskomen om mijn haar een beetje te fatsoeneren. Dat werd dus in totaal afspraak nummer 4 deze week, het is goed zo. Nu even niet meer, ik wil best genieten maar ik wil ook nog wel eens lummelen dus voor wat betreft de rest van de week is het toch maar weer lekker thuis zijn.

Nu lijkt het alsof ik 'psychisch' in de knoop zit maar een introvert mens zit nu eenmaal zo in elkaar. Afspraken geven te veel drukte in het hoofd, het is niet dat een introvert mens daar niet van geniet alleen heb ik (en ik spreek nu dus alleen voor mijzelf) daarna weer tijd nodig om op te laden. Ik heb tijd voor mezelf nodig om daarna weer de wijde wereld in te gaan waar er druk op je wordt gelegd je dusdanig te gedragen zodat je in een hokje past.

Nu ik hier dit zit op te typen moet ik ineens denken aan Rene van der Gijp, die heeft het altijd over teveel prikkels en ik kan niets anders zeggen dat ik hier helemaal mee eens ben. Er is een limiet aan prikkels die ik kan verdragen en als ik die grens in de gaten hou zou het in orde moeten zijn dus de rest van de week blijf ik lekker thuis (afgezien van het werk natuurlijk)

zaterdag 24 september 2016

Werk & voornemens

Ik had het al gezegd, ik ga proberen het meer relaxter aan te pakken. Dat is tot nu toe redelijk gelukt. Ik had voor de vakantie gemerkt dat ik helemaal op was, alle 'shit' was aan me blijven plakken en dat ben ik niet gewend. Meestal ben ik het wel kwijt na verloop van tijd maar nu bleef het werk me achtervolgen. Ik was te moe en alles was teveel.

Eenmaal terug op het werk bleek dat ik toch weer naar de afdeling moest die ik ook voor de vakantie uit de brand had geholpen. Ik had al aangegeven dat ik best tijdelijk wil helpen maar dat ik daar niet permanent wil gaan 'zitten'. Men had getracht iemand extra aan te nemen via een uitzendbureau, alles was al in kannen en kruiken, de medewerker zou per 1 november beginnen maar....helaas ging het door omstandigheden niet door en de hele procedure moest dus opnieuw gestart worden. Ik natuurlijk balen, dat wordt natuurlijk langer op die afdeling werken. Het is leuk werk, begrijp me niet verkeerd maar het is chaotisch werk, het is het organiseren van zalenverhuur (met alles wat daarbij komt) en ik ben nu eenmaal een zeer strikt persoon, dat wil niet zeggen dat ik geen fouten maak (ook ik maak fouten) maar ik hou ervan dat werk is afgebakend.

Klaar is klaar en op naar de volgende taak cq opdracht maar dat is op deze afdeling gewoonweg niet mogelijk, dat maakt het leuk en spannend maar in mijn geval wordt ik er onzeker van, heb ik dit wel goed geregeld, is dat voor elkaar, weet die afdeling dat men zo en zo laat daar moet wezen. Heb ik alle afspraken wel in de agenda gezet zodat iedereen weet wat ze moeten doen en ga zo maar door. Op deze afdeling wordt ik keihard geconfronteerd met mijn eigen onmogelijke perfectionisme, hier leer ik dus dat ik moet loslaten maar dat kan ik niet zo maar even doen, dat moet groeien. De afgelopen week was ik dus weer aanwezig op de afdeling en de collega die daar zat was blij mij te zien, het was teveel werk in haar eentje.

Ik kreeg de indruk dat ze een klein beetje doorhad dat ik wat minder goed ben in adhoc de zaken oplossen maar meer van de puntjes op de i zetten.  Ik kreeg de agenda van de komende 6 weken in handen geduwd en moest gaan controleren dat alles in kannen en kruiken was vwb de afspraken, reserveringen, lunches, apparatuur en alle aanverwante zaken die men zoal bij deze afdeling regelt. Zij had in haar eentje geen tijd gehad om alles te controleren en was blij dat ik dat wilde doen zodat ze zeker was dat alles correct geregeld was voor de komende week. (er wordt elke week een draaiboek uitgedeeld zodat de diverse afdelingen weten wat ze moeten doen mbt de zalenverhuur)

Ik genoot, dat is dus nu precies waar ik goed in ben. Afspraken & agenda controleren, foutjes die er in zaten eruit halen. Collega's en externe klanten mailen over de gemaakte afspraken, extra aanvullingen regelen en in het schema erbij zetten.

Aan het eind van de week vertelde mijn collega op die afdeling dat er dan toch iemand per 1 november gaat beginnen. Ze hadden twee kandidaten en nu er dus een van is afgevallen omdat deze geen compleet jaar kan volmaken bleef er een over dus hebben ze deze alsnog aangenomen. Ik blijf dus voorlopig (de maand oktober) twee ochtenden daar mee draaien en ben een middag stand-by in geval van nood.

De rest van de tijd ben ik natuurlijk gewoon op mijn eigen afdeling en daar ben ik een stuk relaxter zoals ik me dat ook had voorgenomen. Ik wil gewoon meer genieten, dat klinkt raar maar ik had mezelf zoveel werkdruk opgelegd dat dit voor mij niet meer mogelijk was. Niet alles hoeft direct af op het moment dat je het binnen krijgt, het kan best over de week worden verdeeld en pas op het moment dat je het daadwerkelijk echt kunt doen (ipv alles even snel tussendoor)

Ik hoop dat ik deze instelling een beetje vol hou en ook mezelf in de gaten hou dat ik niet weer over mijn grenzen heen ga. Ik doe niet alleen mezelf daar een plezier mee maar ook mijn medemens.

zaterdag 17 september 2016

Financieel bewust worden

Op de middelbare school hadden we een leraar die eigenlijk ondernemer was maar die een paar uurtjes in de week les gaf op een middelbare school. Dat was destijds beter ivm je ziekenfonds geloof ik, dat had je nog wat als ZZP-er mocht je toch onverwacht ziek worden. Deze ene les sloeg in als een bom, het maakte diepe indruk op dat moment. (voor de rest was het een eersteklas pannenkoek) Hij wilde op een dag wel eens weten wat wij dachten dat wij met ons eerste echte baantje zou gaan verdienen. Er werden bedragen geschreeuwd die ik op dit moment nog niet eens verdien dus dat werd even een harde les in de werkelijkheid.

Hij begon te lachen en pakte het krijtje (tja, dat had je toen nog) en begon.

Oke, stel je voor dat je met je eerste echte baan zo'n 1000,00 gulden per maand verdient, dat is niet slecht. Daar was de klas het niet helemaal mee eens maar oke, we konden er mee leven. Dat waren nog eens bedragen in onze ogen. Allereerst gaat hier de huur vanaf, zo'n 450 gulden en dan zat je nog redelijk goedkoop, vervolgens zo'n 100 gulden aan gas, water en licht. Dan al je verzekeringen bij elkaar opgeteld nog eens zo'n 100 gulden. Je zat dus al aan 650,00 gulden. Eten,drinken en andere huishoudelijke uitgaven 250,00 gulden, totaal dus zo'n 900 gulden. Je had dus zo'n 100 gulden per maand om vrij te besteden. Een heel klein beetje sparen anders kwam je in de problemen als er wat kapot ging dus hield je zo'n 50 gulden over om vrij te besteden per maand en dan moest je wel geluk hebben met je huur anders had je nog minder vrij te besteden.

Iedereen was heel stil geworden in de klas. Het geschreeuw was nu gemompel geworden. Dat was toch niet waar, dat kon toch niet zo zijn. Er werd een beetje lacherig gedaan.

Aan het eind van de les, meldde de leraar bij het verlaten van het lokaal.

                                                  'Welkom in de echte maatschappij'

De les maakte op dat moment diepe indruk maar zoals altijd (en nu in deze tijd zal dat niet anders zijn) we waren het na een aantal dagen weer vergeten, daar ben je jong voor.

Maar zo heel af en toe spookt deze les nog door mijn hoofd, de man had gelijk, ondanks het feit dat deze man geen 'echte' leraar was maar een man van de praktijk heeft hij met deze ene les meer indruk bij mij gemaakt dan alle andere leraren bij elkaar.

zondag 11 september 2016

Stoken

Voorlopig hoef ik de verwarming niet aan te doen, vorig jaar om deze tijd had ik al een paar keer s'avonds de verwarming aan. Ik las laatst dat het inderdaad in september 2015 erg koud was, wat nu dus duidelijk niet het geval is. Er komt nog een warme week aan en als ik de vooruitzichten mag geloven gaat het voorlopig nog wel even zo door, weliswaar niet zo warm maar de 20 graden wordt gehaald volgens de meteorologen.

Ik noteer 1 keer per week de meterstanden en tot nu toe is die 1 a 2 kuub. (zeg ik dat zo goed) Omstreeks deze tijd vorig jaar zat ik 'al' op 4 a 7 kuub per week. In beide standen zit natuurlijk ook de warme douche verwerkt. Ik pak dus behoorlijk wat kuubjes terug op het schema de laatste tijd.

Ongeveer eind oktober krijg ik de afrekening en ik ben dus super benieuwd hoe het dit jaar zal zijn. Misschien krijg ik toch nog wat geld terug, blijft het termijn hetzelfde of gaat het naar beneden of omhoog. Ik denk zelf dat ik misschien nog iets terug krijg en het termijn bedrag hetzelfde blijft of zelfs naar beneden kan. We zullen zien.

Hopelijk gaat het nog even zo door want de kou hield dit jaar behoorlijk lang aan, in mei was het soms nog net iets boven het vriespunt bij ons in de provincie. We hebben dus ook wel wat in te halen dacht ik zo.

Sinds halverwege dit jaar heb ik een slimme meter, ik heb deze niet op dagelijks uitlezen laten zetten, hoe graag mijn energie maatschappij dit ook wil. Elke twee maanden vindt ik meer dan genoeg, men hoeft niet te weten hoe ik mijn dagen indeel. Ik geloof namelijk nog steeds het hun beveiliging zo lek is als een zeef en dat een beetje hacker dit zo gehackt heeft en dat daardoor alle gegevens zo op straat komt te liggen en men dan zo kan zien of ik wel of niet thuis ben op bepaalde tijdstippen cq. dagen.

Het is wel frappant dat men dit elke keer vraagt op het moment dat ik op hun site inlog. Ik heb het nu dus weer geweigerd en ben benieuwd hoe lang het duurt voordat weer dezelfde vraag wordt gesteld.

zaterdag 10 september 2016

De kluslijst (die niet werd gedaan)

Er is werkelijk niets van terecht gekomen van die hele kluslijst...nou ja. Het recycle gedeelte staat er, 3 boxen van de I.kea en dat was het dan. Niet dat ik niet wilde maar het lukte gewoon weg niet, het zat me allemaal niet mee. Gelijk in de eerste week van mijn vakantie op zoek gegaan naar gordijnen. Ik kwam wel wat tegen maar niet iets dat me gelijk deed overgaan tot een aankoop dus....niets gekocht. Ik hik ook een beetje tegen het feit aan dat ik het zelf moet opmeten, volgens een verkoopster van de Kwan.tum is het een kwestie van simpel de rails opmeten. Ik ken mezelf natuurlijk, dat gaat niet goed en waarschijnlijk eindig ik ermee dat het tekort is in zowel lengte als breedte. Ik zal toch moeten, de gordijnen die er nu hangen zijn oke maar het zijn transparante gordijnen en ik wilde gordijnen waar je niet door heen kunt kijken. Ik heb een grijs/wit interieur en weet niet goed wat voor een gordijnen ik nu precies wil. Ik ben echt zo'n twijfeltutje.

Ik wilde tevens een begin maken met het houtwerk in de woning zelf maar het weer was zo goed dat er welgeteld maar gedurende 1 dag dat het regende werd geverfd. Ik kan er nog niet over uit. Ik heb gewoon 3 weken mooi weer gehad en dat in Nederland. Nu zou je mogen verwachten dat ik dan een beetje bijgekleurd was maar nee, ik zit in die verdomde hete zon een boek te lezen, val in slaap in de zon, ben zo rood als een kreeft om vervolgens gedurende de nacht weer te verbleken. Ach, wel een mooi excuus om niet te verven, te mooi weer. (zo'n zin had ik ook weer niet)

De kast in de massagekamer is er ook niet van gekomen, heb her en der rondgekeken, ook bij I.kea maar er was niets dat mij kon bekoren. De kleur was niet goed, hij was niet hoog genoeg, niet breed genoeg, te breed, niet genoeg planken, te veel planken en dan ook nog vaste enz. (zoals ik al zei, twijfeltutje) Ik ga het denk ik via internet maar eens proberen.

De schuur is wel aangepakt maar niet zoals ik dat wilde, de open kasten die ik wilde waren in de aanbieding maar toen ik eenmaal in de bouwmarkt stond vond ik ze te breed. Het waren kasten van 45 cm breed en ik wilde 40 cm breed. Ik weet niet wie het voorbeeld daar in die winkel in elkaar had gezet maar dat gaf mij geen vertrouwen op een goede afloop in mijn schuur, wat een wankel scharminkel. Het is op zich geen ramp, dit soort open kasten voor in de schuur zijn regelmatig in de aanbieding dus dat komt nog wel. Het gaf mij echter wel een excuus om eens goed te kijken naar wat ik allemaal kon wegdoen in de schuur. Ik heb een middag besteedt aan het bekijken van de 'troep' en een ochtendje aan het wegbrengen van deze 'troep' naar het grofvuil. De dag daarop nog enkele restanten via de plaatselijke weggeefhoek op facebook weggegeven en de schuur is een stuk groter geworden.

De kluslijst is niet helemaal afgewerkt op de manier zoals ik dat wilde maar weet je, het interesseert me ook niet. Het is zoals het is en het komt allemaal vanzelf wel voor elkaar. De ene keer zit het mee de andere keer zit het tegen, de lijst komt vanzelf wel af.

dinsdag 6 september 2016

Voornemens voor na de vakantie.

Het is mijn laatste week vakantie, ik ben er totaal nog niet aan toe om al weer te beginnen. Het is heel duidelijk tot me door gedrongen dat ik geweldig in de rode zone heb zitten werken afgelopen tijd. Ik ga vanaf volgende week voor mezelf kiezen.

Wat zou dat concreet in de praktijk gaan betekenen. Ik hoef en wil niet meer alles weten wat zich in het bedrijf afspeelt, mijn eigen wereld is even genoeg. Nee, zeggen is ook een vak.

Ik ga proberen om mij niet meer te ergeren aan de werkwijze van collega's. Dit is een probleem die ik zelf in de hand heb, ik ben nu eenmaal een enorme controlfreak. Het feit dat een collega op een andere wijze een probleem aanpakt wil niet zeggen dat dit niet correct is, soms is het misschien zelfs beter, als ik dat nu maar in de gaten hou scheelt dat mij een enorme berg van zelfopgelegde druk.

Indien ik ziek ben, lees snotverkouden oftewel in de zin dat ik mezelf dan in de weg zit is het OKE om me ziek te melden ipv door te lopen. Dat duurt immers altijd langer dan even 1 a 2 dagen thuis zitten. Ik zeg dit vaker maar nu ga ik het ook daadwerkelijk doen, mijn lichamelijke gezondheid gaat voor.

Gedurende de vakantie heb ik me totaal niet gehouden aan mijn afslankregels, ik heb het laten lopen, ook dat wil ik weer oppikken. Rust en regelmaat qua eten, levensstijl en in mijn baan. Het sporten weer oppakken, dat is er een beetje bij ingeschoten, deels door moeheid en hectiek.

Als ik iets leuks wil doen dan ga ik dat ook doen, zo ga ik bijvoorbeeld dit najaar nog een weekendje weg met een goede vriendin. Ik neem dan lekker een dagje vrij, om de een of andere reden deed ik dit nooit, dagje vrij, weekendje weg, geen idee waarom ik dat niet deed. We gaan waarschijnlijk naar Groningen maar locatie en tijdstip staan beide nog niet vast. Er is nog iets over van het vakantiebudget dit jaar dus dat komt mooi uit.

Nu hoop ik dat ik dit ook inderdaad ga doorvoeren. Ik zal het echt proberen. Misschien is er hier een workshop voor, ik hou me aanbevolen. Suggesties zijn altijd welkom om deze dame die zichzelf teveel druk oplegt te laten inzien dat het ook met minder kan.


donderdag 1 september 2016

De kleine belegger

Ik ben het afgelopen jaar overgestapt van beleggingsfonds en maatschappij. (begin maart 2016) Ik vond dat mijn vorige fonds een te laag rendement behaalde en teveel kosten berekende. Het is nu 1 September en ik vindt het tijd om een eerste balans op te maken. Wat is nu het rendement van mijn huidige rekening...wel op dit moment 7,8% , in harde valuta betekend dat een winst van €550 in 6 maanden tijd. De kosten zijn nihil maar dat komt ook omdat ik niet elke maand koop, ik wacht een tweetal, drietal maanden en plaats dan weer een order. Elke maand laat ik automatisch €50,00 erop zetten en indien ik wat extra's heb zet ik dit er zelf via een handmatige boeking ook nog bij op. Je moet nu niet denken dat ik daar een halve ton op heb staan, laat het eerst maar eens de 10.000 passeren dan ben ik al een tevreden mens.

Al met al ben ik tevreden met het huidige resultaat, dit zou ik bij lange na niet hebben 'gescoord' als ik was blijven zitten bij mijn vorige beleggingsfonds. Daar had ik al een aantal jaren net iets minder dan de inleg of er net iets boven en dan haalde men ook nog eens vrolijk de oplopende kosten er van af waardoor de winst eigenlijk al een jaar of 5 verdampte. Er ging meer 'winst' naar hun dan naar mij. Ik heb nu ook niet de illusie dat ze het gratis voor me doen maar voor zover ik het nu kan zien zijn de kosten aanzienlijk minder dan bij de vorige maatschappij.

Dan is er nog mijn eigen beleggersrekening, waarmee ik zelf 'rare' dingen doe. De grafiek daarvan staat nooit stil, hoog, laag. Het schiet alle kanten op, ik wordt er niet koud of warm van. Ik ben een zeer zeer risicovolle belegger volgens de A.lex bank, het maakt me niet uit. Ik probeer het ea en ik zie wel waar het schip strand. Het is geld wat ik bij elkaar heb geschraapt via mailklikken en enquetes dus dat mis ik niet. Soms moet ik mezelf eraan herinneren dat ik zo af en toe wel wat doe met die rekening.

Vorige week bleek dat ik behoorlijk wat dividend (€40) had opgespaard de afgelopen tijd en daar heb ik gelijk nog een aantal zeer goedkope aandelen van gekocht. Het desbetreffende aandeel gaat de laatste tijd omhoog maar is nog altijd zeer goedkoop. Ik heb er nu 7000 en het staat op zo'n 150% winst...ach wat wil je het was maar een paar cent. Ik heb het daar al eerder over gehad, dus daar zal ik je niet mee vervelen.

Al met al ben ik tevreden maar je weet het, morgen kan het in beleggingsland allemaal anders zijn.